Софтуер

NetSuite се прицелва в корпоративните клиенти с NetSuite Unlimited

Computer World

NetSuite се прицелва в корпоративните клиенти с NetSuite UnlimitedДоставчикът на облачни бизнес решения NetSuite обяви на своята потребителска конференция SuiteWorld на 10 май в Сан Франциско новото си предложение NetSuite Unlimited, с което цели да навлезе в корпоративния сектор. То се отнася повече до смесица от партньорства, приложения и технологични приложения, насочени към нуждите на най-големите компании, отколкото до специфичен продукт.

Понастоящем повечето клиенти на NetSuite, активна от 1998 г., са малки и средни предприятия (МСП).

Дадохме най-доброто от себе си, за да ви дадем силата на големите момчета и дадем на големите момчета гъвкавост“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Зак Нелсън.

В основата на NetSuite Unlimited е нова версия на NetSuite, която предлага поддръжка за неограничен брой потребители, неограничено съхранение и add-on приложения, както и достъп до всички NetSuite модули.

Цените на новото предложение започват от около $1 млн. годишно, каза Нелсън, според който, тази сума е много по-малка от това, което редица фирми плащат на вендори като Oracle и SAP.

Друг компонент на NetSuite Unlimited е ново партньорство с компанията за услуги Accenture, която е създала ERP практика около софтуера на NetSuite. Одобрителният „печат“ на Accenture може да даде на компанията повече стабилност в очите на големите клиенти.

В допълнение NetSuite започва да инсталира Exadata – машината за бази данни на Oracle – в своя собствен център за данни, за да работи тя съвместно със съществуващите операции на центъра за данни. Там Exadata може да поддържа инстанциите на приложенията на по-големи клиенти на NetSuite, както и по-интензивни в ресурсно отношение натоварвания, като електронната търговия, каза Нелсън.

Ходът задълбочава вече близките отношения на NetSuite с Oracle. NetSuite използва базата данни и мидълуера на Oracle, а Лари Елисън е основен инвеститор в облачната компания.

Не бихме могли да направим това без Oracle. Те са невероятен партньор“, заяви Нелсън.

Засега NetSuite не цели задължително да замени големи играчи като SAP и Oracle в ролята на основна ERP система в корпорациите. Вместо това компанията новото предложение по-скоро иска да служи като втори стълб в една „двуслойна“ ERP стратегия, където NetSuite Unlimited е разгърнат в новите клонове и офиси на клиенти на SAP или Oracle и е свързан с основното ERP ядро. Microsoft, Epicor и други ERP вендори имат подобна меркетингова стратегия. SAP също се опитва да я приложи с пакета Business ByDesign, който се предлага като услуга.

NetSuite представлява „голяма опция“ за двуслойно ERP, особено имайки предвид, че идва като SaaS, смята анализаторът Рей Уанг, CEO на Constellation Research. „Облачната база дава на клиентите възможност да останат със старата система и да еволюират към облака“, казва той. Според него, дори е вероятно някои потребители да обърнат модела и да използват NetSuite Unlimited като основна система, а старата да остане номер две, защото „ходът на иновациите е по-бърз в облака“, посочва Уанг.

NetSuite и други вендори, опитващи се да бъдат играчи от второ ниво, се конкурират във възможностите си да управляват сложността на интеграцията и бързо да разгръщат повече функционалности, според анализаторът.

Нелсън адресира това, споменавайки за SuiteCloud – развойната платформата за NetSuite – която може да бъде използвана за разширяване на приложението. „До две години нашите разработчици ще работят само с SuiteCloud. Ето толкова богата стана тази платформа“, каза Нелсън.

Понастоящем има около 4000 SuiteCloud разработчици.

PaaS (platform-as-a-service) възможностите като тези на SuiteCloud са все по-важни за SaaS вендорите, които искат да дадат на клиентите ползите на гъвкавостта и широк пазар от допълващи инструменти, създавани от партньори.

Groupon минава към NetSuite

На сцената на SuiteWorld заедно с Нелсън се появи и Джош Босхарт – представител на гиганта в колективното онлайн пазаруване Groupon, който през февруари 2011 г. сключи сделка с NetSuite за използването на облачна ERP система NetSuite OneWorld на 26 международни пазара. Двамата дискутираха бързото разрастване на Groupon в 46 страни и 500 пазара само за две години.

С този ход на растеж имаме множество счетоводни системи. Искахме да преминем на една платформа, един компонент и да го направим много бързо“, обясни Босхарт. NetSuite се е вписала в това виждане заради SaaS модела си на разгръщане поддръжката на много езици.

Само след шест седмици употребата на облачната ERP системата е била факт в първите страни, по думите на Босхарт.

NetSuite ще се интегрира с Yammer

Също на 10 май NetSuite обяви планираната интеграция с безплатната частна социална мрежа Yammer. Така потребителите на NetSuite ще могат да споделят файлове от ERP системата през Yammer и да ги дискутират там. Интеграцията ще бъде завършена по-късно тази година.

Без съмнение това напомня на Chatter – инструмент на Salesforce.com за социално общуване. Но има една ключова разлика, според Нелсън. „Ако имахме свой собствен клиент, това би било някак антисоциално. За да бъде социалната медия успешна в компаниите, трябва да имате отворена стратегия“, каза той.

IDG News Service (Бостън)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X