Софтуер

iPhone и iPad 3G сами следят и записват местоположението си

Computer World

Според статия, публикувана в The Guardian на 20 април, iPhone (и iPad с 3G свързаност) следи и записва местоположението си и копира тези данни на компютъра на потребителя, когато се свърже с него. Информацията включва географска ширина и дължина, както и времева индикация, но принципно е скрита. Тя обаче лесно може да стане видима.

Учените Пийт Уордън и Аласдеър Алан са открили кеша на информацията и са създали приложение, наречено iPhone Tracker, което потребителите могат да инсталират на компютрите си, за да разгледат записаните досега данни. Те демонстрираха софтуера на конференцията Where 2.0, която се провежда между 19 и 21 април в Санта Клара, Калифорния.

iPhone Tracker

Авторът на тази статия Дан Морън пише, че самият той е тествал приложението. „Свалих и стартирах програмата и мога да потвърдя, че ми позволява да проследя движенията си за последните десет месеца с плашео ниво на прецизност (Уордън и Алан малко са обобщили данните в приложението, показвайки информацията на седмична база, въпреки че казват, че файловете с данни с точни до секундата) – споделя той – Моята карта показа клъстери около дома ми в Бостън и офиса на Macworld в Сан Франциско, който често посещавам; и други места, които съм посетил през последната година, включително Чикаго и Хюстън. При приближаване се вижда и по-детайлна информация, достигайки до възможността да изолирам индивидуалните пътувания, които съм имал. И тъй като данните са времево индексирани, теоретично можете дори да проследите стъпките си на изключително гранулярна база.“

Според учените, вероятно информацията се генерира от триангулацията на клетъчните кули, а не от GPS, което намалява точността.

В резултат на собствено проучване Дан Морън съобщава и за лог с локационни Wi-Fi данни.

Друг интересен коментар на автора е, че най-ранната геоинформация е записвана още преди той да купи своя iPhone 4. Така че, ако устройството е използвано от друг, примерно защото е купено употребявано, настоящият му собственик може да проследи движенията на предишния.

Не е ясна целта на събирането на тази информация. Това може и да не е с лоши намерения, но определено има няколко проблема. Първо, потребителите не знаят, че всяко тяхно движение се следи и записва. Второ, тази информация не се съхранява по сигурен начин. Уордън и Алан казват, че няма индикации данните да се изпращат от компютрите на потребителите или от iPhone към Apple или други страни.

Записаните на компютъра геоданни са дори повече от тези, които се визуализират на картата

Въпреки че няма лесен начин за премахване на тази информация от телефона или компютъра, може да бъде постигнато някакво ниво на защита чрез използване на парола за достъп до устройството и криптиране на бекъп файла в iPhone, което може да стане през iTunes.

Това разкритие е удар за Apple, особено след като компанията изтъкваше подобренията по при запазване на личното пространство по отношение на местоположението в iOS 4. Оттогава не само че приложенията, използващи локационни данни, трябва да питат потребителя преди да разкрият неговото местоположение.

Macworld.com

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X