Софтуер

Подробен поглед върху iOS 4.3

Computer World

Обновлението на Apple за iOS 4iOS 4.3 – което се появи на 9 март, два дни по-рано от очакваното, предлага множество промени и нови характеристики за iPhone, iPad и iPod touch, плюс 59 кръпки в областта на сигурността за мобилната версия на Safari.

Apple iOS 4.3

Дори и само заради подобрената защита на браузъра се заслужава последната актуализация на операционната система да бъде инсталирана. Но има и много повече – както се очакваше, съвместимостта на AirPlay е разширена за повече приложения, Safari е по-бърз, функцията iTunes Home Sharing е по-добре интегрирана, а за САЩ персоналната хот спот поддръжка за AT&T версията на iPhone най-после е факт.

iOS 4.3 е съвместима с iPhone 4 (GSM модела), iPhone 3GS, iPod touch от трето и четвърто поколение, iPad и iPad 2, чиито продажби започват от днес. Има и актуализация на AppleTV за най-новата версия на AppleTV, пусната миналия септември. Обновлението няма да получат първо и второ поколение iPhone, излезли през 2007 г. и 2008 г., както и по-ранните издания на iPod touch.

Към големите промени в iOS 4.3 Apple добави и нов звук на камерата при правене на снимки, няколко нови шрифта към приложението Notes и Ping известия, а настройката Location Services сега ясно се вижда под Settings.

Safari и AirPlay

За повечето потребители промените в Safari ще са най-очевидни. Браузърът сега е по-бърз, като работата му с Javascript е двойно по-скоростна от преди, казват от Apple. Всъщност това твърдение дори може би подценява новите възможности на Safari. Insanely Great Mac и други, които са тествали новия браузър, споделят, че неговият Nitro Engine Javascript е видимо по-бърз от това, което заявиха от Apple.

Safari също така може да насочва оторизирани H.264 клипове към AppleTV чрез AirPlay. Ако видеото не е оторизирано, то остава видимо само на iPad/iPhone/iPod touch, докато аудиото се трансмитира до AppleTV чрез AirPlay.

Промените в AirPlay означават, че потребителите сега най-после могат безжично да насочват снимки, слайдшоута и филми от приложението Photos към Apple TV. Освен това AirPlay вече е достъпен за разработчици от трети страни, така че не-Apple приложения като Pandora или Vevo биха могли също да разполагат с тази функция.

Home Sharing и Apple TV

Потребителите на iTunes с включена опцията Home Sharing вече могат да достъпват цялото си съдържание на своите iOS устройства. Това е важно, защото с нарастването на колекцията от дигитална медия ограниченото пространство за съхранение в iPhone, iPod touch или iPad може да стане пречка. Настройването е лесно: въведете своето iTunes Home Share потребителско име и парола в Settings/iPod, кликнете на иконата More в приложението iPod, след това на Shared, оттам изберете iTunes библиотеката, която искате да достигнете (iTunes трябва да работи на хостващия компютър), и медията от вашия облак е достъпна на вашето iOS устройство. Трябва да се в една и съща Wi-Fi мрежа с Home Share, за да получите достъп до дигиталните си библиотеки.

Apple TV, iPod touch, iPad и iPhone 4

С iOS 4.3 представи и няколко специфични спрямо устройството характеристики, които потребителите искаха. Например собствениците на iPad сега могат да използват страничния бутон за заглушаване на звука или за заключване на ориентацията на екрана. Apple промени първоначалната фунция на този бутон в предния ъпдейт, което подразни редица потребители, свикнали за заключват ориентацията на екрана с него.

AppleTV, която все повече се превръща в част от дигиталната домашна/iOS екосистема, също има няколко добавки. Абонатите на Netflix ще се радват на това, че AppleTV най-сетне може да насочва филми с 5.1 surround sound (ако филмът поддържа такова озвучаване), а феновете на спорта ще са доволни от възможността да достъпват NBA и Major League Baseball съдържание през AppleTV (след купуване на абонамент за NBA League Pass и MLB.tv, съответно). Дори и без абонамент новите канали предлагат актуалните резултати от мачове, класиранията, предварителни HD прегледи на срещи и дори най-добрите моменти с HD качество.

Актуализацията на Apple TV разширява съзместимостта на AirPlay с приложения на трети страни, доставя леко обновен клавиатурен интерфейс и включва ъпдейтнати теми за слайдшоу.

Персонални горещи точки

Вече за потребителите е възможно да създават персонални горещи точки (hot spots) с iPhone или iPads в мрежата на AT&T. Тази функция е налична за Android устройствата от по-рано. Най-просто казано, потребителите сега могат да споделят users своите 3G връзки с до 5 устройства – 3 през Wi-Fi и 2 през Bluetooth или USB.


Подробен поглед върху iOS 4.3

© Computer World, Computerworld.bg

За да се възползват от тази функция, потребителите ще трябва да закупят допълнителни услуги за данни от своя оператор. AT&T таксува по $45 месечно за пакет, предлагащ 4GB трафик на месец, и взема по $10 за всеки гигабайт над този праг.

Как работи iOS4.3?

Това идание е стабилно. На AirPlay функционалността видимо може да се разчита повече от преди. Това е важно, зашото с предишното обновление имаше случаи, когато потребители искаха да насочват музика към AppleTV, но AirPlay иконата не се появяваше, въпреки верните настройки.

Все пак има няколко дразнещи неща. Първо, зареждането на приложението Camera отнема повече време. При дебюта на iPhone 4 програмата тръгваше незабавно, но с всяко обновление стартът й се забавя.

Друг недостатък е, че снимки и видео не могат да се стриймват през Camera Roll, където всъщност се съхранява това съдържание в приложението Camera.

Computerworld (САЩ)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X