Софтуер

Излезе Joomla 1.6 с няколко ключови подобрения

Computer World

JoomlaДоброволците зад системата за управление на съдържанието (CMS) Joomla пуснаха нейната версия 1.6 на 10 януари. Изданието включва значителни подобрения при контрола на достъпа, изгледа на страници и др.

В допълнение към традиционния комплект от кръпки и малки актуализации тази нова версия съдържа и някои значително подобрения, посочва Райън Озимек, президент на Open Source Matters (OSM), неправителствена организация, предоставяща юридическа и финансова подкрепа за Joomla. Сред тях е нова система за контрол на достъпа, предоставяща на администраторите много по-нюансиран контрол върху това как потребителите могат да виждат и управляват съдържанието. Вече е налична конзола, която дава възможност на администраторите да уточнят какви действия може да има даден потребител по отношение на някоя страница. Също така се предлага наследственост, при която нива на достъп могат да се въвеждат за множество групи.

Повече детайлност има и в организационния модел на системата. При предходната версия администраторите можеха само да класифицират материали в рамките на йерархия от секции и категории в две нива. Няколко категории можеха да бъдат поставени под една секция, но категориите не можеха да се разделят на подкатегории. Сега неограничен брой от подкатегории може да бъде поставян под категориите. Тази възможност би следвало да помогне на организациите по-добре да организират материала си.

Освен това значителни обновления са направени в презентационния слой. Joomla бе критикувана заради твърде голямата си зависимост от HTML таблици, които усложняват лежащия отдолу сорс код на уеб страниците, признава Озимек. Сега обаче в системата се използва XHTML, което изчиства кода.

Други нови характеристики са възможности за обновление на разширенията с едно кликване и за създаване на много езичен сайт. Архитектурата на софтуера е претърпяла реорганизация, така че да може да се използва като уеб приложна рамка за генерална употреба вместо просто като CMS. „Разработчиците могат да започнат да използват рамката, за да правят неща, които не включват управление на съдържанието“, казва Озимек.

Joomla 1.6 бе в процес на разработка близо три години. Проектът разполага с около 80 доброволци програмисти, сред които десетима, които управляват кодовата база.

Както Drupal и WordPress, Joomla е система за управление на съдържанието, която постоянно набира популярност. Тя се използва в приблизително 11% от всички уеб сайтове, използващи CMS-и, според проучване на австрийската консултантска фирма в областта на ИТ Q-Success, а според OSM, Joomla е била свалена общо 22 млн. пъти. Например eBay използва системата, за да хоства пакет от инструменти за служителите за анализ на вътрешното потребление. Citibank, General Electric, Harvard University, Ikea и McDonald's също са клиенти на софтуера.

IDG News Service (Ню Йорк)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X