Софтуер

CES 2011: Google демонстрира Android Honeycomb за таблети

Computer World

Android HoneycombНа 6 януари в рамките на международното изложение за потребителска електроника CES 2011 (Consumer Electronics Show) в Лас Вегас Майк Клирън, главен софтуерен инженер в Google, демонстрира за пръв път някои характеристики на Android Honeycomb – предстоящата да излезе версия за таблети на мобилната операционна система.

Honeycomb няма нужда от физически бутони, тъй като разчита изцяло на сензорна клавиатура на екрана. Дигиталните клавиши на операционната система винаги стоят в центъра на екрана без значение как се завърта таблета.

Майк Клирън показа как Gmail и календарни уиджети работят в Honeycomb, казвайки, че те са по-мощни. Новата платформа също така позволява използването на уиджети за индивидуални контакти. Това означава, че един потребител може да постави уиджет на началния екран за някой приятел и да вижда автоматични актуализации за него. Характеристиката напомня на плочките на Windows Phone 7, които дават възможност за следене на новата информация за даден човек.

Gmail е напълно прекроен за таблети с Honeycomb. Той показва колони, от които лявата съдържа папки, средната – списък с контакти, а дясната – нови съобщения.

Операционната система също така алармира при получаване на нови съобщения, като известяванията съдържат малко повече информация от другите версии на Android.

Освен това Клирън показа и Google Maps 5.0 с нови функции, сред които дърпане на картата с два пръста за променяне на перспективата.

Таблетът, използван за демонстрацията, имаше лицева камера, което позволи ма Клирън да проведе видеообаждане през Google Talk.

Motorola XoomMotorola е един от производителите, които обявиха свои таблети с Honeycomb на CES. Продуктът на компанията се нарича Xoom и ще бъде първият таблет с операционната система, според непотвърдени слухове.

В интервю за PCMag Боби Ча, ръководител на компанията Enspert - южнокорейски производител на електроника - заяви, че за да поддържа новата операционна система, един таблет ще трябва задължително да има двуядрен процесор и дисплей с резолюция не по-малко от 1280x720  точки. Ако това е вярно, на първо време Honeycomb ще може да бъде инсталирана само на топ таблети. Нито смартфоните, нито Samsung Galaxy Tab ще могат да минат на новата платформа. От Google засега отказват коментар.

Вече в YouTube е качен видеопреглед на Honeycomb.

IDG News Service (Сиатъл)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X