Софтуер

Излезе Android 2.3 Gingerbread

Computer World

На 6 декември Google разкри версия 2.3 на своята мобилна операционна система Android. И тази версия си има собствено име – Gingerbread. Тя предлага подобрения в потребителския интерфейс, както и възможности за богата мултимедия, мобилни разплащания, ускорено въвеждане на текст с нова клавиатура, подобрено копиране и поставяне, жироскоп и поддръжка на VoIP.

Според блога на разработчиците на Android, версия Gingerbread е „по-лесна за научаване, по-бърза при използване и по-ефективна в енергийно отношение“. Визуална цветова тема на черен фон придава повече живина и контраст към лентата за известяване, менютата и други части на потребителския интерфейс. Промените в менютата и настройките улесняват контролирането на функциите на системата и устройството.

Версия 2.3 е и с подобрена среда за игри и други приложения чрез поддръжка на VP8 и WebM видео формати заедно с AAC и AMR кодиране. Платформата също така предоставя нови аудио ефекти като вибриране на звука, стабилизиране, слушалкова виртуализация и подсилване на баса.

Нова медийна рамка заменя OpenCore, запазвайки досегашната поддръжка на кодеци и контейнери за редактиране и декодиране. Също така е добавена поддръжка за комуникация чрез лицева камера, SIP/VoIP и NFC (near field communications), като последният вид комуникация може да се използва за мобилни плащания.

Освен това софтуерната клавиатура в Android също е претърпяла промени, за да бъде улеснено и ускорено набирането на текст. „Самите клавиши са с променена форма и положение за по-добро уцелване, което ги прави лесни за намиране и натискане безпогрешно дори и при висока скорост на писане“, пише в блога. Users of the new keyboard can correct entered words from suggestions in a dictionary.

Dalvik, виртуалната машина в Android, представя за разработчиците колектор за „дефекти“, минимизиращ паузите на приложенията, което може да ускори разработването на игри и подобни приложения. Обновени са видео драйвърите и е подобрена обработката на 3D.

Усъвършенстваното управление на ресурсите обещава удължаване на времето на използване на батерията с едно зареждане и оптимизиране на натоварването на централния процесор. „Управлявайки приложенията и затваряйки ги, ако е подходящо, системата помага да се осигури възможно най-доброто представяне и живот на батерията“, пише в блога.

Заедно с обновлението на операционната система Google пусна и актуализация на SDK Tools, Native Development Kit и Android Development Tools Plugin for Eclipse.

InfoWorld (САЩ)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X