Софтуер

Adobe обяви Connect 8 за уеб и видеоконференции

Computer World

 

На 1 ноември Adobe Systems обяви версия 8.0 на Adobe Connect – инструмент за уеб конференции, който поддържа видеоконференции на компютри, мобилни устройства и в конферентни зали. Обновлението, което в края на ноември ще наследи версия 7.5, излязла през втората половина на 2010 г., включва подобрен потребителски интерфейс, който може да намали техническите проблеми, тъй като вече притежава настройки, които са свойствени за много други уеб и видеоконферентни системи, казват от Adobe.

Шестгодишният Adobe Connect, който се конкурира със Cisco Webex, Microsoft Live Meeting, Citrix GoToMeeting и редица други предложения от по-малки играчи, увеличава пазарния си дял – особено от 2009 г., когато употребата му нарастна с 50% в сравнение с 2008 г. Понастоящем продуктът се използва за около 140 млн. минути уеб конференции всеки месец, посочва Майкъл Лундгрен, директор „Продуктов маркетинг” в Adobe. „Това, което наистина ни отделя от другите, е лекотата на достъп до срещи”, казва той, добавяйки, че Adobe Connect също така е извлякъл полза от способността си да предлага достъп до уеб и видеоконференции през Adobe Flash Player плъгин.

Питър Райс, евангелист за Adobe Connect, отбелязва, че обновеното предложение позволява на компаниите да провеждат видеоконференции без нужда от сериозен мрежови ъпгрейд. „Това е лека система, която е оптимизирана за ниски честоти. ... Целта ни е да демократизираме употребата тук – единственото, от което се нуждаете, е Flash плейър. Не се конкурираме с технологиите за телеприсъствие [от висок клас], казва той. В много случаи видеоконференциите протичат нормално при 250 Kbit/s, а някои дори при 30 Kbit/s, според него.


Adobe обяви Connect 8 за уеб и видеоконференции

© Computer World, Computerworld.bg

Потребителският интерфейс на Connect 8 позволява на домакините, обучителите или презентаторите бързо да променят „стаите” за срещи според нуждите. Новата версия включва обновени възможности за сътрудничество и добавя двупосочна VoIP и телефонна комуникация.

Connect 8 също така позволява интеграция с SIP базирани, отговарящи на H-264 видеоконферентни системи на трети страни. Adobe предлага на разработчиците пакет за софтуерен рзвой за съдаването на софтуер, който да интегрира Adobe Connect с други системи.

Новата версия включва и Adobe Connected Desktop, базиран на Adobe AIR, който позволява на потребителите да организират срещи от десктоп и да свалят записани сесии за преглед или прослушване.

Освен това обновеният инструмент е интегриран с Adobe Connect Mobile, което позволява на потребителите на iPhone, iPod touch и iPad да достъпват срещи на живо. Другите клиенти, като Android смартъфони, изискват Flash 10.1 за такъв достъп.

От Adobe посочват като примери за свои големи клиенти за Adobe Connect Xerox и Агенцията за защитни информационни системи на САЩ, която вече има 380 000 активни потребители и е провеждала сесии с 40 едновременно включени камери. Освен това Лундгрен подчертава, че продуктът е бил използван за предаване на скорошните избори в Казахстан, поддържайки 11 езика за чат.

Computerworld (САЩ)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X