Софтуер

Индия ще разработва собствена операционна система

Computer World

 

ИндияПравителството на Индия е поръчало разработката на собствена операционна система, която да подобри сигурността на държавните компютърни системи, заяви говорител на кабинета на 11 октомври.

Новата ОС ще се разработва от държавната компания Defence Research & Development Organization (DRDO), по думите на Рави Кумар Гупта, говорител на предприятието. DRDO е крило на Министерството на отбраната на Индия и има около 50 лаборатории, специализирани в технологичния развой в редица сфери, сред които аеронавтика, въоражение, електроника, бойни машини, инженерни системи, инструменти, бойни ракети, системи за симулация и изчисления от висок клас, специални материали, военноморски системи, наука за живите организми, обучение, информационни системи и селско стопанство.

Въпреки че новата операционна система първоначално ще бъде разработена за защитни приложения, тя може след това да стане налична и за по-широк кръг от потребители, казва Гупта.

Други детайли около софтуера не са разкрити, включително и датата на наличност.

Разполагайки със собствена ОС, Индия ще може по-лесно да предотвратява неоторизирани прониквания в държавните системи, посочва В. К. Сарасуат, научен съветник на министъра на отбраната и генерален директор на DRDO. В момента се изграждат два центъра за софтуерно инженерство за тази цел – един в Ново Делхи и един в Бангалор.

Индия затяга сигурността си и се опитва да засили правото на държавата да се намесва в различни сфери. Настоящият й диспут с Research In Motion за увеличен достъп до комуникацията, осъществена през BlackBerry мрежата, например официално отразява загрижеността на правителството за това, че комуникациите все по-често се използват от терористи и други врагове на държавата з апланирането на атаки. Кабинетът също така въведе правила за доставчиците на телекомуникационни услуги, изискващи от тях да купуват от вендори, които (освен всичко останало) са съгласни да предоставят на правителството достъп при поискване до софтуерния сорс код и до инженерния дизайн на продуктите си. Понастоящем тези правила се преглеждат допълнително заради критиките на някои производители.

IDG News Service (Бангалор)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X