Софтуер

AutoCAD идва безплатно за iOS, връща се за Mac

Computer World


Autodesk планира да пусне безплатна мобилна версия на AutoCAD, наречена AutoCAD WS, която е предназначена за iPad, iPhone и iPod Touch и ще позволи на потребителите да преглеждат, редактират и споделят AutoCAD файлове на тези устройства. Освен това компанията подготвя и завръщането на софтуера за ОС Mac след 18-годишно отсъствие на негова версия за тази операционна система, заявил е на 31 август Филип Шилер, старши вицепрезидент „Световен продуктов маркетинг" в Apple.

AutoCAD за Mac OS X е приложение, използващо Mac OS X библиотеки и естествени за тази среда UI характеристики. Софтуерът се възползва от възможностите на платформата, включвайки графично браузване на дизайн файлове с Cover Flow и използване на мултитъч на Mac лаптопи, Magic Mouse и Magic Trackpad за интуитивно завъртане и приближаване.

AutoCAD за Mac може да се похвали с приложно-програмен интерфейс (API), който от компанията описват като „обширен", както и с гъвкави опции за лични настройки, позволяващи персонализация на работните потоци, лични конфигурации на настройките и др.

Новият AutoCAD софтуер ще бъде наличен „тази есен", обещават от компанията. Изданието за Mac OS X ще струва колкото и Windows версията - $3995 без абонамент за поддръжка и $4445 с такъв.

Когато AutoCAD остана без версия за Mac през 1992 г., Apple губеше инерция и фокус под ръководството на редица директори - Джон Скъли, Майкъл Сплиндър и Джил Амелио. Загубата на инженерен софтуер от висок клас по това време затрудни усилията на Apple за експанзия на бизнес пазара. Затова връщането на AutoCAD представлява ново ниво на приемане на стратегията на главния изпълнителен директор на компанията Стийв Джобс по отношение на Mac OS X и на iOS.

InfoWorld (САЩ)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X