Софтуер

ОС MeeGo на Intel ще се появи на лаптопи и настолни компютри

Computer World

В Intel разработват версия на базираната на Linux операционна система MeeGo, която ще работи на потребителски лаптопи и настолни компютри, по думите на Дъг Фишър, вицепрезидент на групата за софтуер и услуги в компанията.


Производителят на чипове пусна първите две издания на MeeGo за разработчици в края на март. Едното бе за нетбуци, използващи чипове Atom, а другото - за смартфона на Nokia N900. Но освен от нетбуци и смартфони, компанията фокусира Meego и върху компютри от по-нисък клас с процесори Atom, казва Фишър. Плановете на Intel включват пускането на версия на ОС за десктопи от нисък клас, която обаче ще работи и на масово използвани лаптопи и настолни компютри, използващи по-бързите процесори Core. Все още няма ясна дата за дебюта на този продукт.

Голяма част от разработките около Meego ще бъдат насочени към нетбуци, смартфони и устройства като телевизори и цифрови приемници, уточнява Фишър. Версия на Meego за преносими устройства ще бъде пусната през октомври, а нетбуци с Meego ще се появят някъде през втората половина на годината. Много производители на лаптопи, включително Asustek Computer и Acer, вече са изразили подкрепата си за инициативата.

Същевременно компанията държи под око и новите форм фактори като таблетите, поради което сега в операционната система се добавят и сензорни възможности. Дори се обмисля пускането на версия за таблети, отбелязва Фишър.

Преживяванията на потребителите се различават при използването на смартфони, нетбуци и персонални компютри, затова и е необходимо създаването на отделни издания за тези устройства, добавя Фишър. Тези различия зависят от основни характеристики като интерфейс, размер на екрана и процесор. Тъй като повечето смартфони днес са базирани на Arm процесори, от Intel са отворили MeeGo за Arm, но също така инвестират сериозно и в разработката на софтуер за собствения си чип Moorestown, който предстои и да излезе за смартфони.


Целта,

стояща зад продукта, е да се предостави една оптимизирана ОС, която да позволява на устройствата с чипове на Intel лесно да комуникират помежду си. Много устройства имат на разположение различни операционни системи и не могат да си взаимодействат. MeeGo ще направи това коопериране възможно за устройства с подобна архитектура, което може да намали разходите за разработка на софтуер за доставчици на услуги. Новият продукт ще подпомогне и консолидирането на пейзажи от отворен код със силна фрагментация, според Фишър. Днес са налични множество версии на Linux за нетбуци и смартфони. Google разработва ОС Chrome за нетбуци и пусна Android за смартфони и таблети. Предлагането на Ubuntu за нетбуци пък се е превърнало в „канонично". Но Фишър припомня, че Ubuntu и Google са партньори, а като производител на чипове, конкуренцията на Intel идва от компании като Arm. Главната цел на Intel не е да инсталират MeeGo на възможно най-много устройства, а да направят така, че дадено устройство да работи с тяхна архитектура. „Искаме да сме сигурни, че то притежава оптимизирана операционна среда", казва Фишър.

MeeGo, която бе обявена през февруари тази година, слива в едно ОС Moblin на Intel и базираната на Linux операционна система Maemo на Nokia. Развитието на Meego се направлява от The Linux Foundation, докато ресурсите се предоставят от Intel и Nokia.

IDG News Service (Ню Йорк)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X