Софтуер

iPhone 4.0 идва с многозадачност... Но не за всеки iPhone

Computer World

На 8 април Apple публично разкри пред разработчиците новата версия 4.0 на операционната система iPhone. Главният изпълнителен директор на компанията Стийв Джобс се е похвалил с над 1500 нови приложно-програми интерфейса (APIs) за разработчици, позволявайки им да достъпват например календара, фото библиотеката, данните от видеокамерата и др.

Създателите на приложения могат да се възползват и от OS X характеристиките като Quick Look, вътрешноприложни SMS и т. н. Освен това има повече от 2000 APIs за ускорени от хардуера математически функции. В допълнение iPhone 4.0 изпъква и с над 100 нови потребителски функции - създаване на списъци за слушане, 5х дигитално приближаване, фокусиране чрез докосване (tap-to-focus) за видеото, автоматично географско маркиране на снимките, прибавяне на функционалността Places (Места), възможност за промяна на тапета на началния екран, подобрена проверка на правописа, поддръжка за Bluetooth клавиатури и др. Много от тези способности са вече налични в iPad, който върви на iPhone 3.2.

Ето и фокусиран поглед върху осем основни сфери на подобрения:


iAd

Както се говореше, от Apple обявиха собствена вградена система за реклама за ОС - iAd. Разработчиците ще могат да внасят реклами в приложенията си и да използват видео и интерактивни елементи без да изкарват потребителите вън от приложението. Тази система е изградена изцяло на HTML5.

Тук става въпрос за подпомагане на разработчиците да правят пари чрез реклама и да запазят безплатните си приложения със същия статут, казва Джобс.

Наличност и съвместимост

iPhone 4.0 ще бъде налична за крайните потребители през лятото, но не всички устройства ще могат да извлекат максимума от нея. Притежателите на iPhone 3GS и трето поколение iPod touch ще могат да се насладят на всички характеристики, но тези с iPhone 3G и второ поколение iPod touch например няма да могат да използват многозадачност.

Що се отнася до iPad, Джобс е заявил, че iPhone 4.0 ще се появи в таблета по някое време тази есен.

Macworld.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X