Софтуер

ДиТра е най-добрият риселър за FeatureCAM в Европа

Computer World

Интервю с Джон Сер, мениджър „Развитие на бизнеса в Европа" в компанията за CAD/CAM софтуер Delcam, по време на представянето и демонстрацията на CAD системите PowerMILL, FeatureCAM, PowerSHAPE и Delcam For Solidworks (DFS) на 10 март. Събитието бе организирано от Delcam и ДиТра, представител на софтуерния производител за България и Македония и CAD/CAM център на ТехноЛогика.

Днес отличихте ДиТра като най-добър риселър за FeatureCAM в Европа. Как ще обясните това? Можете ли да дадете конкретни данни?

Мисля, че ДиТра е много динамична компания и българският пазар е много бурен като се имат предвид настоящите икономически условия. Те инвестират много усилия в продуктите на Delcam. Трудно е да се правят директни сравнения между партньорите в различните страни, тъй като всеки пазар е с различен размер и обхват, но продажбите на ДиТра са по-високи за декември 2009 г. и януари и февруари 2010 г.

ДиТра е независим доставчик на решения. Delcam има много клонове в Европа. Тъй като от ДиТра са независими, те имат възможността да са много гъвкави в текущите условия. Очакваме от тях да продължат растежа си през 2010 г. и като да получаваме повече добри новини от България през тази година.

Някои от по-малките играчи са засегнати от трудните времена, докато някои големи компании, като Delcam, са по-добре подготвени за тези условия. Всъщност Delcam премина през една много добра 2009 година в глобален мащаб въпреки икономическото състояние, докато много от нашите конкуренти изпитаха спадове от 30%-40%. Ние също отбелязахме малко намаление, но в незначителна степен - някъде между три и осем процента.

Значи в ДиТра се справят със ситуацията по-добре от Вашите клонове в Европа?

Не - по различен начин. Нашите клонове например вече са квалифицирани да работят с всичките ни продукти, разбира се, докато някои от по-малките ни партньори не са. Същевременно в ДиТра разширяват способностите си да поддържат повече продукти на Delcam, те са почти сравними с клоновете ни. Така че въпросът не е в това дали са по-добри или не, а в това, че те всъщност развиват подобни възможности, което е достойно за уважение и е ключово за успеха. Вместо да се фокусират върху един продукт и да разчитат на него, те разширяват експертизата си и към други сфери, така че те имат много добри реакции спрямо пазарните условия.

Цветан Стоянов, ръководител на CAD/CAM центъра ДиТра, който е част от ТехноЛогика:

Мога да кажа, че ние продължаваме темпото и го увеличаваме. Вчера бяха финализирани две сделки за FeatureCAM – едната с Дунарит за управление на NCS стругове, а другата с варненското предприятие Mauer Locking Systems, което закупи нов лиценз за управление на нишкови и ерозийни машини в допълнение към съществуващи два лиценза за управление на нишкови и ерозийни машини и за управление на фрезови машини. Mauer Locking Systems е най-големият производител на ключове в България – половината от хората в страната носят в джобовете или в чантите си техни продукти. Днес имахме разговор и с още една фирма, която възнамерява да финализира сделка за FeatureCAM до края на следващата седмица.

Интересът наистина е голям. Говори се за сериозни намерения, особено свързани с проектите с инвестиции от Европейския съюз. Ние сме изключително предпочитан партньор за тези програми.

Със сигурност очакваме в областта на бизнеса ни с Delcam по-силна година, а по принцип миналата година също не беше лоша за нас. ДиТра е на почти същото ниво, движейки се в рамките на нещо от порядъка на десетина процента спад в сравнение с 2008 г., но това е изключително високо постижение. Бих казал, че на фона на тоталното затишие в реализацията на CAD/CAM решения на българския пазар ние напоследък се чувстваме доста комфортно пред конкурентите си, почти самотни на пазара на сериозните CAD/CAM решения, това е истината.


Понастоящем покривате ли целите Балкани?


Да, както и всички страни до Балтийско море. Така сме много добре представени в целия този „пояс". А и Delcam може би има най-екстензивната дистрибуционна мрежа в Европа с най-много и най-силни клонове.

Обмисляте ли навлизането в нови държави тази година?

Не бих казал навлизане, а разширяване в страни, където вече сме стъпили, като Украйна. Виждаме Украйна като много много добър пазар в преход поради някои от политическите промени и поради големия потенциал на самата страна в смисъл на природни ресурси и производство. Това е много подценяван пазар главно заради нестабилната политическа обстановка, но ние смятаме, че това ще се промени в следващите пет години, така че вече се позиционираме по начин, по който да бъдем по-добре представени.

Вече имаме и софтуер на повечето европейски езици.

Присъствието ни в Русия е много силно. Мисля, че там разполагаме с пет или шест офиса там. Така че гледаме на пазарите в Централна и Източна Европа като нашите основни сцени за растеж.

Очакваме 2010 г. да бъде по-добра от миналата година поради навлизането ни на пазара на здравеопазването. Ако влезете в уеб сайта ни ще видите отделна част, посветена на здравеопазването, която обслужва ортопедията, зъболечението, имплантирането на медицински продукти... Така, сега работим много усилено в тази индустрия, която всъщност се характеризира с доста голям ръст въпреки икономиката.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X