Софтуер

Symbian отваря кода си четири месеца по-рано

Computer World

Процесът на превръщане на Symbian в операционна система с отворен код е приключил около четири месеца преди крайния срок за това въпреки че в Symbian Foundation прогнозираха, че ще завършат този проект през юни.

Очаква се кодът да бъде оповестен на страницата за разработчици на Symbian на 4 февруари. Лари Беркин, който отговаря за глобалните партньорства в Symbian Foundation, отдава успеха на усилената работа на редица ентусиасти.

Кодът на Symbian ще бъде пуснат според условията на Eclipse Public License, но код, разработен от различни компании, може да се подчинява и на други лицензни условия. При Eclipse от потребителите на кода не се изисква да споделят това, което са изградили върху него, казва Беркин.

Процесът на превръщането на Symbian в система с отворен код започна през юни 2008 г., когато от Nokia обявиха, че ще купи остатъка от компанията и ще отвори кода на ОС.

Въпреки че завършването на кода на системата изпреварва крайния срок, първите телефони, работещи с нея ще излязат в началото на 2011 г., или повече от две години след като първият смартфон с Android се появи на пазара. ОС Symbian ще трябва да бъде уникална и привлекателна, за да се конкурира успешно с другите предложения, включително със софтуера на Google, който ще е и основният съперник на Symbian при отворения код.

Традиционната версия на операционната система се използва широко в много региони, но не е особено популярна в САЩ, където са на мода iPhone, а вече и Android. След като само един смартфон използваше системата на Google към края на 2009 г., тази година множество други телефони се появиха на пазара с този софтуер. Но докато Android се радваше на летящ старт като система с отворен код, от Symbian смятат, че ще имат предимство в дългосрочен план, казва Беркин. Голямата разлика при Symbian е, че развитието на ОС е подкрепяно от множество производители на телефони и разработчици, според него. В контраст на това от Google първо разработват Android и после я предлагат на вниманието на разработчиците. „Ние сме виждали партньори да изразяват недоволството си от това", добавя Беркин. От Symbian наистина се опитват да изтъкнат тази разлика - на началната страница в уебсайта на компанията пише „Ние сме общност, не компания..."

Но операционната система на Nokia може да има и други предимства. От Google може би са отблъснали някои производители на телефони, след като компанията стабилно застана зад Nexus One. „Това беше причина за известно втрещяване, заявява Уил Стофега, анализатор в IDC. - Имаше слухове за недоволни от това партньори."

Операторите може би също ще бъдат по-отворени към Symbian смартфоните. „Подозирам, че ще бъдат малко по-привлекателни за операторите, казва Стофега. - Винаги съществува страх сред операторите от тежки приложения, наводняване с данни на техните мрежи и от това, че може да бъдат подходящо компенсирани." Докато телефоните със софтуер на Google може да породят такива опасения, на Symbian се гледа като на стар член на телеком света.

Но софтуерът и смартфоните, оборудвани с него, ще трябва да са привлекателни. Истинският тест ще се случи не само при кода, но и при потребителския интерфейс, според Стофега. Ако съществува оплакване от Symbian, то е защото интерфейсът не е оптимален. Всъщност, той изостава доста от видяното при други ОС.

Сега остава да се види колко производители на телефони ще се доверят на софтуера на Symbian, който вече от много години в голяма степен се възприема като продукт на Nokia. Motorola сериозно се обвърза с Android, но исторически погледнато е потребител на Symbian. „Когато те имат финансовата възможност, аз очаквам да се върнат при нас", заявява Беркин. Но пък от Motorola изглежда не са чак толкова посветени на Symbian. „Ние окуражаваме използването на отворен код в индустрията и от много време сме защитник на отворените платформи, но не сме обявявали планове за използването на платформата Symbian, каквито вие споменавате", това е заявила говорителката на Motorola Беки Леонард, когато е била попитана дали компанията възнамерява да прави телефони, базирани на отворения код на Symbian.

IDG News Service, Сиатъл
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X