Софтуер

Българска фирма създаде SaaS, базиран на платформата Windows Azure

Computer World

Българската компания Track My Business, член на програмата на Microsoft за подпомагане на стартиращи бизнеси Microsoft Bizspark, е разработила софтуер за географско следене на превозни средства, наречен също Track My Business (TMB), който е изцяло базиран на платформата Windows Azure и е предвиден да се продава като услуга.

Сред предимствата на продукта са голямата гъвкавост на предлагането, възможността за строго индивидуално определяне на цената, минималното време за внедряване и пускане в експлоатация, както и практически никакви разходи за хардуер и допълнителен софтуер. Клиентът заплаща конкретно каквото получава и колкото ползва.

За всеки клиент администраторът на системата регистрира потребителски профил, а техническото лице инсталира и настройва в превозните средства проследяващи устройства, използващи GPRS свързаността към Интернет на GSM мрежа, за да изпращат данни за точното си местоположение. Интервалът, през който се изпращат отчетите, се настройва по желание на потребителя, но препоръчителната стойност е 20 секунди. Интелигентността на проследяващите устройства прави възможно изпращането на данни само при промяна на местоположението, като по този начин се спестява мрежови трафик. Те имат и памет, в която запаметяват местоположението, за да бъде отчетът пълен в случай на прекъсване на връзката в GSM мрежата.

Използването на Silverlight в комбинация с Bing Maps дава възможност за постигане на динамичен интерфейс с богато съдържание при значително по-ниска цена за разработка спрямо класическите HTML страници", подчерта Мартин Кулов, Microsoft MVP.


С използването на Windows Azure българската компания ще може да добави допълнителни сървъри за постигане на по-голяма производителност само с натискането на един бутон по думите на Кулов. Това ще позволи на Track My Business да планира рационално разходите по изграждането на нужната инфраструктура. Ако в даден момент натоварването намалее, броят сървъри ще може да бъде намален моментално - нещо, което досега е било практически невъзможно за стартиращи компании, поради високата цена за наемане на хардуер.

Създадох „Трак Май Бизнес", за да предложим лесен и достъпен начин за управление на корпоративната логистика от всякакъв вид, обяснява решението си да създаде компанията управителят Ленарт Джъст Хансен. - За нашите клиенти е важно предоставената от нас услуга да е винаги на разположение по всяко време и във всяка точка по света. Освен това във всеки един момент ние трябва да сме готови да увеличим или намалим неколкократно капацитета на потребителите на системата, при това на изгодна и лесна за прогнозиране цена."

С представянето на Azure Services Platform нашата компания превърна визията за софтуер плюс услуги в реалност, заяви Според Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България. - Тази голяма стъпка пренася бъдещето на информационните технологии в настоящето и аз съм изключително щастлив, че една от компаниите, които първи представят продукт, базиран на Azure, е българска."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X