Софтуер

SAP задържа пазарни позиции чрез богато портфолио от бизнес решения

Владимир Владков

Петър Миленков, упр. директор на SAP България„Всички говорят, че икономиката на България, както и на останалата част от Европа е в криза. Това означава, че компаниите оперират в състояние на ограничени ресурси, на непредвидимост на средата. Всяко от решенията на SAP обаче отговаря на всички предизвикателства пред бизнеса у нас", заяви Петър Миленков, управляващ директор на SAP България, на форума SAP World Tour 09 в София.
Компанията разчита изключително много на технологията NetWeaver - среда, която позволява управляване на бизнеса на ново ниво при запазване на инвестициите в досегашните софтуерни решения. На базата на NetWeaver партньорът на SAP ДОД Консулт е разработил изцяло нов продукт, наречен Business Fruits, който помага на малкия и средния развиващ се бизнес, като предлага най-добрите практики от SAP без типичния за ERP бюджет и време на внедряване.
„След покупката на Business Objects осигуряваме нови решения за бизнес анализи и за не-SAP клиенти, заяви още Миленков. - Освен традиционнната ERP система, вече предлагаме инструментариум за стратегическо управление, средства за съвместимост с регулаторни изисквания." Според него в представените „най-добри практики" от внедряванията на SAP решения е заложен огромен потенциал, който клиентите и партньорите използват. „По този начин бързо се стига до реални ползи и до по-бързо внедряване на продуктите." Компанията развива усилено и решенията си за публичната администрация, които да помогнат на новото правителство у нас за бързи положителни промени при голяма прозрачност и яснота на бизнес процесите, обясни шефът на SAP България.
„Компаниите в България се интересуват от подобряване на бизнеса си, допълни Манфред Йозеф, управляващ директор за Централна и Източна Европа. - Страната ви има голям интелектуален потенциал и е „жадна" за иновации. Неслучайно SAP избра именно София за един от развойните си центрове - SAP Labs, превръщайки се в един от най-големите ИТ инвеститори в България", каза още Йозеф.
Всъщност в SAP Labs се произвежда над 80% от технологията за NetWeaver, като SAP NetWeaver Administrator е разработван само в София, обясни Пламен Тилев, управител на SAP Labs България. Компанията, която има повече от 450 Java програмисти, много от които са със стаж над 5 г., от тази година ще се занимава и с научно-развойни дейности.
„Проектирането трябва да гарантира приложимост, т.е. ползата. Дизайнът е важен, но не водещ, нужни са ясни и опростени информационни табла. Вече говорим за стратегически ИТ, т.е. те да следват логиката на бизнес процесите в предприятието. Проектирането да гарантира приложимост на разработваната система, дизайнът е важен, но не е водещ, допълни Тилев. - Стратегическата ИС е ясна, достъпна и логична. Ако бизнесменът познава процесите в предприятието си, своя пазар, той ще може да се ориентира в ИТ. Ако не успее, то това не е неговият продукт", каза още шефът на SAP Labs.
Според Манфред Йозеф дори в трудни времена бизнесът може да направи много неща, с които да отговори на „новата реалност". „При икономика в растеж се търсят повече продажби и по-голям пазарен дял. В период на криза и консолидации се търси консолидиране на процесите. Свиването на разходите осигурява финансов ресурс, но това често не е достатъчно. В такава ситуация на пазара изникват много нови възможности и трябва да успяваме да се възползваме от тях чрез по-добра организация вътре в компанията и по-бърза информация", обясни Манфред Йозеф.

Димитър Угринов, управляващ директор на ДОД Консулт, и Манфред Йозеф,регионален директор на SAPSOA платформата NetWeaver
например осигурява унифицирано управление на всички процеси, устройства и програми в една компания, комбинирайки различни неща - технологии като .Net, Java, собствени програми на клиента и SAP приложения, различни фронтенд програми (Word , Excel).
От дълги години много фирми по света изграждат транзакционни системи, инвестират в тях, развиват ги. Сега има нужда тези данни да се ползват лесно, т.е. критично важно изискване е управлението на тази информация, бизнес анализи на процесите, управление производителността на предприятието. Именно затова SAP е купила Business Objects. "Планините от данни растат, те се ползват от всички бизнес потребители и всички ги искат веднага. Колкото повече данни вкарваме, толкова по-големи стават базите данни, а времето за отговор на системата се увеличава", обясни Йозеф. Затова компанията предлага решението си SAP Business Objects Explorer, което разчита на нова технология, наречена in-memory DB.
Той добави, че SAP се различава от останалите участници на пазара именно в доброто проектиране на бизнес процеси. „Не става дума само за счетоводство, за HR, за управление на складовете, а за цялостно управление на бизнес процесите в конкретни индустриални области", каза регионалният директор на SAP. По схемата „най-добри за стартиране в момента" компанията е разработила 18 готови пакета, които осигуряват бързо внедряване (от 1 до 3 месеца, в някои случаи дори седмици), връщане на инвестиции до 1 година, спестяват разходи и гарантират съвместимост. В този случай се разчита на доставката на пакет „софтуер + услуги".
Интервю за бизнеса на SAP в България четете на стр. 8

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X