Социални Мрежи

Facebook плаща 650 млн. долара заради злоупотреба с биометрични данни

Иван Гайдаров

Близо 1,6 милиона потребители на Facebook в американския щат Илинойс трябва да получат обезщетение от технологичния гигант, след като съдът одобри предложение от 650 милиона долара за уреждане на груповия иск. В него се твърди, че социалната мрежа е нарушила правата за поверителност на потребителите.

В определението си съдията посочва, че сумата е "едно от най-големите споразумения, сключвани някога за нарушаване на поверителността на данните" и ще "донесе най-малко 345 долара на човек", което е "голяма победа за потребителите в горещо оспорваната сфера на дигиталната поверителност на данните".

Съдията добавя, че споразумението е "още по-ценно, защото Facebook и други големи технологични компании продължават да налагат твърдението, че нарушението на правилата за поверителността на личната информация не е съществен проблем".

Всичко започва през 2015 г., когато Facebook е обвинена в съхранение на биометрични данни на потребителите за функцията си за маркиране на лица, базирана на лицево разпознаване, "без предварително известие или съгласие", което представлява нарушение на закона.

Първото предложение за извънсъдебно споразумение на Facebook от 550 милиона долара беше отхвърлено от съда като недостатъчно през юни 2020 г., принуждавайки гиганта в социалните медии да го завиши.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X