Социални Мрежи

Китайските власти възпрепятстват продажбата на американските активи на TikTok

Иван Гайдаров

Китайското правителство усложни сериозно продажбата на американските активи на TikTok, на която държи правителството на САЩ. Това стана, след като в петък Пекин въведе ограничения за износ на технологии за изкуствен интелект, като включи в списъка и тези, които TikTok използва, за да избере кои видеоклипове да разпространява до своите потребители. Това означава, че за да се случи сделката, китайският собственик на TikTok - ByteDance - ще трябва да получи лиценз за износ.

"Това е ясно насочено към забавяне на преговорите за сделката с ByteDance в тази игра на покер с високи залози," казва анализаторът на Wedbush Дан Айвс и добавя: "С ключовия алгоритъм на TikTok в действие, ByteDance вероятно ще трябва да премине през лицензионна процедура около необходимостта от прехвърляне на софтуерен код от Китай в САЩ".

Администрацията на Тръмп заплаши, че до средата на септември се очаква да забрани TikTok и нареди на ByteDance да продаде американския си бизнес, като мотивира иска си с рискове за националната сигурност. Правителството се притеснява, че данните на потребителите могат да се предават на китайските власти. TikTok отрича подобни практики и дори заведе дело, за да спре забраната.

Сред потенциалните купувачи на американските активи на TikTok са Microsoft и Walmart, както и Oracle, които за момента отказват коментар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X