Социални Мрежи

50% от служителите на Facebook вероятно ще работят дистанционно до 2030

Мария Динкова

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг прогнозира, че 50% от служителите на компанията вероятно ще работят дистанционно до 5-10 години, пише CNBC.

Компанията ще започне да позволява на някои служители да изпълянват задълженията си отдалечено на пълно работно време, съобщи Зукърбърг. Те обаче предварително ще трябва да уведомят компанията, ако се преместят в нова локация до 1 януари 2021. Вследствие на това тези служители могат да получат компенсации на база на новото си местоживеене.

"Ние ще променим заплатите според вашата локация на този момент", отбеляза Зукърбърг, уточнявайки, че това е необходимо заради данъците и счетоводството. "Ще има сериозни последствия за хората, които не са честни по този въпрос", допълва той.

Зукърбърг също така заяви, че социалната мрежа "агресивно" ще наема повече служители за отдалечена работа и компанията ще отвори постоянни позиции за дистанционна работа за настоящите служители.

Създателят на социалната мрежа допълни, че това решение ще помогне на компанията да задържи служителите си и ще позволи да се наемат таланти, които преди не са искали да се местят да работят в големите градове.

В момента 95% от служителите на Facebook изпълняват задълженията си отдалечено. Изследване, проведено от социалната мрежа е установило, че 50% от кадрите са по-продуктивни, работейки от вкъщи. Освен това 40% от персонала проявява интерес към постоянна отдалечена работа, като 75% от тях биха се преместили в различен град, ако могат да работят дистанционно.

Засега Facebook ще позволи на настоящите си служители да поискат постоянна работа от разстояние, ако отговарят на специфични критерии. Това включва опитните служители, които имат силно скорошно представяне; служителите в екипи, които поддържат отдалечената работа; както и служителите, които получат одобрение от своите преки ръководители, отбелязва Зукърбърг. Изключение обаче правят онези, които наскоро са завършили.

Социалната компания не е единственият технологичен гигант, който да предприема действия за работа от разстояние. Подобни решения бяха взети също така в компании като Twitter, Square и Spotify.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X