Социални Мрежи

През юли Facebook ще отвори офисите си с 25% капацитет

Мария Динкова

Facebook ще започне да отваря отново офисите си по света на 6 юли, като ще въведе строги мерки за сигурност, пише The Verge. Планът е част от усилията на социалната мрежа да възстови някои от операциите си, които изискват лично присъствие и имат важно значение за управлението на центровете за данни и разработките на хардуер като устройството за видео чат Portal и хедсета за виртуална реалност Oculus.

Компанията ще започне да работи с 25% капацитет, което означава, че само една четвърт от стандартния брой на служителите ще може да се върне по едно и също време в офисите. Персоналът ще трябва да носи маски за лице и да преминава през проверки на температурата.

Обявенара дата през юли се отнася предимно за американските и европейските офиси на компанията, но от социалната мрежа изясняват, че някои офиси в Азия могат да отворят и по-рано в зависимост от конкретната страна и град.

Този план не променя обаче обещанието на Facebook да позволи на служителите си, които могат да работят от дистанция, да го правят до края на 2020. Персонала, който трябва да се върне в офисите, обхваща специалистите по хардуер, операции и мрежово управление, а също така това са служителите в кафетата и заведенията на компанията, шофьорите, охраната и всички останали, които поддържат съоръженията на социалната мрежа.

Facebook също така търси начин да осигури спазването на социална дистанция в своите превозни средства. Засега обаче няма яснота какви правила компанията ще определи в помещенията за хранене, много от които предлагат шведска маса и са едно от основните предимства за работа в социалната мрежа.

Facebook не е единствената технологична компания, която се опитва да се справи с новата реалност на отдалечена работа, създавайки планове за отваряне на офис пространствата в САЩ и по света. Google обяви политика на дистанционна работа за по-голямата част от персонала си през 2020 и процес на отваряне това лято. Изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай отбеляза:

"Очаквам до края на годината да работим с капацитет 20-30%. Това все още може да означава, че можем да върнем 60% от нашите служители веднъж в седмица". Пичай допълва, че ситуацията се променя и ако се подобри, то компанията ще се адаптира към новите условия.

Нито Amazon, нито Microsoft са публикували конкретни дати за своите офиси в Сиатъл и Вашингтон, като и двете компании удължиха своите политики за работа от вкъщи до октомври. Apple планира да отвори своите офиси това лято също с намален капацитет и с редица предпазни мерки, подобни на прилаганите от Facebook и Google. Прозиводителят на iPhone също така бавно подновява работата и на своите магазини.

От своя страна Square и Twitter предприемат по-радикален подход, като и двете компании са ръководени от изпълнителния директор Джак Дорси, който заяви, че служителите ще могат да работят постоянно от вкъщи, ако искат. Засега не е ясно какво точно Дорси планира да направи с офис пространствата на двете организации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X