Социални Мрежи

YouTube няма да трие конспиративни теории за 5G, но ще ограничи показването им

Владимир Владков

WhatsApp също започва борба с фалшивите новини

YouTube потвърди, че ще започне да намалява показването на видео файлове, които обвиняват 5G за разпространение на коронавируса, но действията на компанията за по-строги мерки са ограничени до известна степен, съобщи BBC.

На практика видео съдържанието, което прави връзка между 5G и COVID-19, не нарушава указанията на онлайн общността, но все пак ще бъде премахвано от механизмите за препоръчване.

Заради конспиративните теории бе запалена телекомуникационна инфраструктура на няколко места във Великобритания. Операторът 3 потвърди за най-малко 5 нападнати обекта, а Vodafone заяви, че 6 нейни обекта са повредени, някои от които са с обща инфраструктура, като не всички имат нещо общо с 5G базови станции.

"Нашите мисли са с всички засегнати от коронавирус по света, заяви говорител на YouTube. - Ние се ангажираме да предоставяме навременна и полезна информация в този критичен момент, включително да повишаваме интереса към авторитетно съдържание, да намаляваме разпространението на вредни дезинформации и да показваме информационни табла, използвайки данни на СЗО и здравните власти, за да помогнем в борбата с дезинформацията."

"Също така започнахме да намаляваме препоръките за съдържание като конспиративни теории, свързани с 5G и коронавируса, които могат да дезинформират потребителите по вредни начини. Ще продължим да оценяваме въздействието на тези видеоклипове върху обществото във Великобритания и с нетърпение очакваме да продължим работата си с правителството на Обединеното кралство и националната здравна служба NHS, за да осигурим на британската общественост безопасна информация в този труден момент. "

Въпреки че YouTube ще премахне подобно съдържание от механизмите за препоръки, компанията не може да премахне напълно теориите за конспирация от платформата. Въпреки че тези твърдения са очевидно неверни, създаването на съдържание, което обсъжда такива убеждения или теории, всъщност не нарушава правилата на YouTube.

Според YouTube, теориите за конспирация ще бъдат обозначени като "гранично" съдържание. Това е категория, която би могло да дезинформира потребителите и да му навреди, като например популяризиране на чудодейни лекове, твърдения, че Земята е плоска, или лъжливи твърдения за исторически събития. Подобно съдържание представлява по-малко от 1% от видеоклиповете, достъпни в YouTube, и макар ще то ще остане в платформата, премахването му от механизма за препоръки ще го направи много по-трудно за откриване. Проблемът за PR екипа на платформата е, че съдържанието е свързано и с призиви за насилие, а това прави нещата по-сложни.

Същевременно приложението на Facebook WhatsApp затегна правилата, свързани с препращане на "вирусни" съобщения. В блога си компанията обяви, че има нов лимит, ограничаващ едновременното изпращане на широко споделяни съобщения до много чат групи. "Вярваме, че е важно да забавим разпространението на подобни съобщения, за да запазим WhatsApp като място за лични разговори."

Новите правила за препращане не са първият път, в който компанията се опитва да ограничи броя на препращанията на съобщенията, като продължава да се бори с разпространението на фалшиви новини. През януари тя вмъкна специален маркер на онези, които са препратени повече от 5 пъти.

Този ход е част от глобалната битка срещу фалшивите новини, разпространявани в социалните медии, които доведоха до масовото споделяне на редица слухове по време на избухването на Covid-19, от конспиративни теории за произхода на вируса до неверни съобщения за смъртта на знаменитости.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X