Социални Мрежи

Частните чатове в WhatsApp лесно стават публични

Иван Гайдаров

Груповите чатове в WhatsApp могат лесно да бъдат намерени през Google и да се окажат не толкова частни, колкото участниците в тях си мислят, че са. Онлайн разговорите могат да бъдат намерени в търсачката, а след това и някой да се присъедини към тях, без непременно първоначалните участници да разберат за това.

След като някой е в чат на WhatsApp - дори и да е намерил връзка през търсачката и да не е бил изрично поканен - той може да види всички съобщения, споделени в групата, както и номерата на хората в нея.

От WhatsApp обясняват, че функцията работи по предназначение и не е грешка, но в добавка предупреждават, че хората трябва да внимават какво се споделя в уж частните групи, тъй като те могат да бъдат видени от хора, които не познават.

Проблемът е възникнал, защото WhatsApp предлага възможността да се създаде връзка за покани към чатове в платформата, с надеждата да улесни хората да се присъединяват към различни разговори. Ако някой в определена група иска да добави друг потребител, трябва само да сподели тази връзка с него и той да се присъедини като щракне върху нея. Проблемът е, че ако след това тази връзка бъде публикувана на публично достъпен уебсайт, тя ще бъде прихваната от Google и добавена към нейния индекс. Когато това се случи, хората получават достъп до връзката чрез интернет търсачката, а оттам и към групата, без да се нуждаят от изрично разрешение.

Това по същество означава, че един разговор може да изглежда частен, но всъщност да бъде открит и видян от всеки, който го потърси в Google.

В свое изявление, от WhatsApp коментират, че функцията работи както се очаква и че потребителите могат да избегнат проблемите, просто като не публикуват подобни връзки.

"Подобно на цялото съдържание, което се споделя в публични канали за търсене, публикуваните връзки за покани могат да бъдат намерени от други потребители на WhatsApp. Връзките, които потребителите искат да споделят с хора, на които имат доверие, не трябва да бъдат публикувани на публично достъпни интернет страници", предупреждават от компанията.

Когато потребител на WhatsApp създаде групова връзка, приложението предупреждава, че тя трябва да се споделя само с доверени хора. Освен това платформата обръща внимание също така, че връзката може да бъде използвана от всеки. Не на последно място WhatsApp изпраща известие до всички потребители в чата, когато към него се присъедини някой нов.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X