Социални Мрежи

Facebook е заплашена от глоба за €5 милиона в Италия

Владимир Владков

Италианската антимонополна комисия Autorita’ Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) има намерения да глоби Facebook с 5 милиона евро за пренебрегване на нейните предишни разпоредби.

След като вече глоби с €10 милиона през декември 2018 г. за нарушаване на потребителския код на Италия, AGCM наложи още една седемцифрена глоба за "несъответствие". Facebook изглежда не е направила поправки за нарушенията от миналата година, като адекватно да информира потребителя за събирането на данни и ще бъде изправена пред друго разследване.

Новото разследване, което е било потвърдено от регионалния административен съд на Лацио, може да добави към глобата на Facebook още €5 милиона.

Проблемът, който стои в основата на тази сага с Facebook, в крайна сметка е за прозрачността. Въпреки че Facebook не таксува потребителите за услугите си, италианският регулатор по конкуренцията не смята, че гигантът в социалните медии прави достатъчно, за да изясни потребителите си как личните данни се събират, съхраняват и анализират за търговски цели.

Въпреки че Facebook премахна етикета "безплатно е и винаги ще бъде" от уебсайта по поръчка на регулатора, сега се смята, че гигантът в социалните медии не успява "адекватно и незабавно" да информира потребителите за амбициите си за събиране на данни. Facebook не успя и да публикува промененото изявление в платформата.

В допълнение към глобата в размер на 5 милиона евро, Facebook ще трябва да публикува промененото изявление на началната страница на своя уебсайт, на приложението и на личната страница на всеки регистриран италиански потребител, ако процесът признае Facebook за виновна.

Въпреки че не е голяма изненада Facebook да се притеснява, когато става въпрос за прозрачност и честност с потребителите си, доста изненадващо е социалната медия просто да игнорира исканията на регулатора. Въпреки че не се държи като добър корпоративен гражданин, изглежда много необичайно екипът й просто да не обърне внимание на италианския регулатор.

Снимка: pixabay.com/bg/users/geralt
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X