Социални Мрежи

Instagram автоматично ще етикетира подвеждащо съдържание

Иван Гайдаров

Instagram отново се активизира в посока борба с дезинформацията. Компанията въвежда автоматично маркиране на фалшивите публикации. Платформата разширява своята програма за проверка на фактите в глобален мащаб и като част от този ход ще маркира всички доказано фалшиви материали от Facebook, споделени в Instagram. Това ще се случва също така, когато фалшиви материали от Instagram се публикуват във Facebook. Ако потребител влезе в подобна публикация, маркирана с етикет "невярна информация", ще може да разбере и защо тя е категоризирана по този начин.

От Facebook предупреждават също така, че ще налагат забрани на потребителите и по отношение на хаштаговете, ако те многократно се окажат в графата "невярна информация".

Това автоматично етикетиране може да помогне за ограничаване на някои от най-грубите опити за разпространение на дезинформация и да намали броя на приятелите ви в мрежата, които споделят нелепи информации. Но надали ще е достатъчно ефикасно срещу подвеждащата политическа пропаганда например. Все пак подобни решения са стъпка в правилната посока.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X