Социални Мрежи

САЩ ще ограничават приложения, водещи до пристрастяване

Владимир Владков

Американските политици се стремят да наложат нови регулации на основните технологични платформи, предлагайки законодателство, което да забрани така наречените "пристрастяващи функции" на социалните медии и да даде на потребителите по-добри инструменти за управление на времето им пред екрана. Дизайнът с безкрайно превъртане на екрана като този, използвани от Facebook и Twitter; автоматично изпълнение на видео; суетните значки за постигнати резултати като тези в Snapstreak на Snap, всички те ще бъдат забранени според новото законодателство.

Вместо това платформите за социални медии ще трябва да включват "естествени възпиращи точки", които да улеснят потребителите да излязат от приложенията, както и да създадат инструменти в самите приложения (подобни на предлаганите от Apple и Google), които позволяват на потребителите да настройват ограничения за тяхното използване. Сенаторът Джош Хоули, спонсор на законопроекта, заяви, че мярката има за цел да се бори срещу "бизнес модела на пристрастяване", използван от технологичните гиганти.

"Твърде много от "иновациите" в това пространство са създадени не за създаване на по-добри продукти, а за привличане на повече внимание чрез използване на психологически трикове, които затрудняват потребителя да извърне очи от екрана. Това законодателство ще сложи край на това и ще насърчи истинските иновации от страна на технологичните компании", заяви Хоули.

Изключенията от новите правила биха позволили на услугите за поточна музика да поддържат своите непрекъснати формати за възпроизвеждане. Функциите за постижения също може би ще са разрешени, когато се използват за съществено увеличаване на достъпа до нови услуги или нови функционалности.

Законопроектът също така е насочен срещу измамни функции, които затрудняват потребителите да отказват съгласието, като изискват опциите за "приемане" и за "отказване" да се предлагат в същите формати, шрифтове и размери.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X