Социални Мрежи

SOS приложение на VIVACOM, ДЗИ и Сирма Груп помага на туристите

Владимир Владков

Безплатно мобилно приложение, разработено от Сирма Груп Холдинг с подкрепата на оператора Vivacom и застрахователното дружество ДЗИ, помага на туристи, нуждаещи се от помощ, да се свържат бързо със свои близки или с телефон 112. Приложението E-SOS разполага с бутон SOS, чието натискане изпраща веднага информация на екипите на 112 и контактите на близките, предоставени от самия потребител, за точното местоположение на пострадалия заедно с данни от спешното здравно досие. Тези данни се записват от самия потребител (не се изтеглят от официалния му личен здравен картон), като включват кръвна група, алергии, заболявания, приемани медикаменти и друга полезна информация. Приложението може да показва местоположението на близки хора, записани в контактите към програмата, така че потребителят да поддържа постоянна връзка с тях. Приложението може да посочи къде е бил потребителят последно и да определи посоката на придвижване, което е важна информация и при спешни ситуации.

Именно тази функция ще използва и Кирил Николов-Дизела, който с подкрепата на Vivacom и ДЗИ ще се опита да постави нов рекорд по планинско бягане, този път по маршрута E4, преминаващ през 5 планини в България – Витоша, Верила, Рила, Пирин и завършва в планината Славянка, близо до гръцката граница. По време на екстремния преход той ще използва приложението E-SOS, чрез което неговите близки, фенове и членове на екипа му ще следят маршрута му. Той ще разполага и със застраховка за злополука "Закрила" и застраховка "Туризъм в България" от ДЗИ.

"Винаги отделям много внимание на предварителната подготовка и съветвам всички, които поемат към планината, да го правят. Освен задължителните провизии като храна и вода, технологиите в днешно време много помагат за това човек да се чувства сигурен и спокоен. Докато изминавам маршрута Е4 ще използвам E-SOS, за да дам възможност на близките и екипа ми да следят постоянно местоположението и напредъка ми. Ще бъда внимателен, както винаги, но определено се чувствам по-спокойно с приложението", сподели Кирил Николов-Дизела пред журналисти в планината.

SOS приложение на VIVACOM, ДЗИ и Сирма Груп помага на туристите

"Идеята за разработката на това приложение дойде след редица неприятни случки в планината, имаше дори смъртни случаи на туристи, обясни Веселка Вуткова, директор "Корпоративни комуникации" във Vivacom. - Дълго време ни отне да определим какви функции ще са най-полезни в подобно приложение, но успяхме да го пуснем преди най-натоварения за планината сезон – преди есента и зимата, когато се случват най-много беди. Включихме най-важните данни – местоположението, връзка с най-близките хора, които винаги са заинтересувани къде точно се намираш, и с органите, които отговарят за това да ни помогнат, когато изпаднем в беда. За медиците и за хората от системата 112 е много важно да знаят какви алергии имате, от какви заболявания страдате, какви лекарства приемате, каква е кръвната ви група, ако се наложи спешно преливане на кръв. Смятам, че успяхме да направим полезно приложение за онези, които искат да водят здравословен начин на живот, но и да се чувстват безопасно", допълни Вуткова.

Тя обясни и стъпките, които потребителите трябва да изпълнят, за да проследят движението на Дизела по време на неговия преход:
  1. Сваляне на приложението от Google Play или App Store.
  2. Регистриране в приложението с име и парола (възможно е и чрез профил във Facebook или Google).
  3. От падащото меню вляво се избира функцията "Намери моите близки"
  4. Чрез натискане на бутона "+" долу вдясно на екрана на телефона може да се избере контакт на наш близък.
  5. За да добавите контакта на Дизела, се избира случаен контакт от вече съществуващи контакти. Неговите данни (име, телефон и е-поща) се изтриват и на тяхно място се добавя името на Кирил Николов-Дизела и мейла му Disl@abv.bg
  6. Накрая потребителят натиска бутона "Запази" и изчаква да получи потвърждение от Дизела,
Цялото представяне на приложението можете да видите във видеото на Facebook страницата на Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X