Социални Мрежи

3 български проекта са на полуфинал в конкурса за социални иновации на ЕС

Владимир Владков

30 проекта от 10 страни достигнаха до полуфиналния етап на Европейския конкурс за социални иновации 2019 г., като 3 от проектите са от България. Темата на тазгодишния конкурс е борбата с пластмасовите замърсители, като за наградите се бореха 543 идеи, включващи както оптимизиране на веригите за доставки, така и промяна на поведението на масовите потребители.

Тримата полуфиналисти от България са:
  • Zero Wave - 100% биоразградими, компостируеми и годни за консумация чинии и прибори за хранене, създадени от остатъчен малц, останал след производството на бира.
  • "Чешмите в България" - интерактивна карта на всички обществени източници на питейна война в България
  • LAM’ON - 100% биоразградим ламиниращ филм, направен от възобновяеми източници за запечатване и съхраняване на отпечатани материали.
Останалите конкуренти за финалния етап включват 3 фирми от Испания (pana – за изчистване на използвани пелени), Ekomodo (местни продукти, изработени от иновативни 100% рециклирани пластмасови материали) и VEnvirotech – биотехнологичен стартъп, преобразуващ с помощта на бактерия органични отпадъци в биоразградима пластмаса PHA. 3 проекта има и от Франция, включително Plast’if, предлагащ 3D принтер, който използва изкуствен интелект, за да рециклира пластмасови отпадъци, събран от служителите на компанията. Хърватска има двама полуфиналисти, като проектът RePlast 3D също предвижда използва на пластмасови отпадъци за 3D печат.

До полуфиналния етап достигнаха 3 проекта от Словения, по два проекта от Великобритания и от Португалия, по един от Армения, Германия (DYCLE - Diaper Cycle ), Норвегия (Empower), Гърция (FunPlastic Toys), Румъния (футуристичната игра Kidibot Plastic Battles), Финландия, Холандия, Чешка република, Северна Македония, Литва, Белгия и Италия,

Всички полуфиналисти ще участват в тридневното събитие Social Innovation Academy, по време на което участниците ще бъдат обучавани от опитни социални иноватори и ще имат възможност да доразвият проектите си до жизнеспособни бизнес предложения. Обучението ще се проведе в Торино, като италианският град успешно се е трансформирал от постиндустриална област в процъфтяващ център за иновации и творчество.

Наред с "академията" полуфиналистите получават персонална подкрепа от местен "коуч" . Това ги подготвя за следващия етап от състезанието, където те ще представят пред журито цялостни планове за развитие. След това съдиите ще имат отговорността да изберат 10 финалисти и в крайна сметка 3 победители, всеки от които ще получи по 50 000 евро. Освен това ще бъде присъдена и Impact Prize (награда за въздействие) на стойност 50 000 евро, която ще получи полуфиналист от 2018 г., който е постигнал най-значимото социално въздействие през последните 12 месеца. Всички финалисти и полуфиналисти ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по награждаването в Брюксел на 24 октомври т.г.

Тази година 12-членното жури на конкурса включва хора с богат опит и идеи, обхващащи социалните иновации и предприемачеството, както и техническа експертиза. Сред членовете са Антониа Гавел от Световния икономически форум в Давос, Фабрицио Барбиеро от Община Торино, Мирча Илие от IKEA (Румъния), д-р Сара Милър от ирландския Rediscovery Centre и др.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X