Системи За Съхранение

Франция и Германия ще създават европейска инфраструктура за съхранение на данни

Александър Главчев

Днес повече от половината от глобалния пазар на услуги за съхранение на данни се поделя от американските компании Amazon, Microsoft и Google. В Европа мнозина са загрижени за сигурността на корпоративните данни на европейските компании, особено след приемането на американския закон CLOUD, който позволява на правоприлагащите органи да изискват от американските компании да предоставят данни, дори ако те се съхраняват на сървъри извън САЩ. Липсват реални конкуретни с изключение на китайската Alibaba.

Правителствата на Франция и Германия възнамеряват да създадат сигурна и суверенна европейска федерирана инфраструктура за съхранение на информация. Проектът се казва GAIA-X и е част от по-широката визия на ЕС за създаване на обща дигитална стратегия. Тя предвижда създаване на единен европейски пазар за данни, който трябва да насърчи иновативните процеси, продукти и услуги.

Паралелно с това се говори и за гарантиран суверенитет на данните, като потребителите сами ще могат да къде се съхранява тяхната информация, кой да я обработва и с каква цел се използва. Хармонизираната регулаторна и стандартна рамка също така се очаква да отвари вратата за използване на отворени публични данни (данни за мобилността и времето, географски данни, дата, получена от публично финансирани НИРД) в многобройни публични и частни сценарии за кандидатстване.

Франция вече е обсъдила проект за създаване с подкрепата на държавата на така наречения "суверен облак" за съхраняване на поверителни корпоративни и правителствени данни, но този опит е неуспешен. Наскоро френският финансов министър обяви, че правителството търси помощ от Dassault Systemes и OVH за създаването на облачна система.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X