Сигурност

Как безопасно да пазаруваме дрехи онлайн?

Мария Динкова

Затварянето на магазини заради пандемията от Covid-19 и масовото преминаване към интернет пазаруване създадоха един нов сегмент от хора, които купуват онлайн за първи път в живота си. Поглеждайки към региона на Централна и Източна Европа, виждаме държави като Румъния, където близо 20% от покупките при първата вълна на пандемията са направени от новопоявилите се онлайн потребители.

"За пръв път ли пазарувате онлайн?" % на отговорилите с "Да"

Проучване на GLAMI, резултатите са общо за всички обхванати пазари, 04/2020

Проучване на GLAMI, резултатите са общо за всички обхванати пазари, 04/2020Младите и по-възрастните хора са най-уязвими в онлайн пространството и най-често стават жертва на измами или фалшиви електронни магазини, чиито брой непрекъснато расте. Как да пазарувате безопасно и да предпазите себе си и близките си, за да не станете жертва на измама в интернет? От онлайн търсачката за мода GLAMI.bg дават няколко полезни съвета:

1. Онлайн версии на физическите магазини в България
Ако сте начинаещ, едно от най-добрите решения е да потърсите онлайн магазините на големи брандове, които присъстват в България. Там ще видите продукти и предложения, с които вече сте запознати. Можете да купите всякакви стоки, без да се притеснявате дали онлайн магазинът е надежден или не. Другото предимство е, че щом вече сте пазарували от там, ще знаете точния си размер дрехи. Това елиминира вероятността от връщане на поръчката, което всъщност е един от най-неприятните аспекти на онлайн пазаруването според потребителите.

2. Отзиви и препоръки
Ако приемате онлайн пазаруването като възможност да намерите нови модни марки и магазини или търсите конкретни придобивки за вашия гардероб, значи сте на правилното място. Интернет е пълен с онлайн магазини не само за дрехи, но и за артикули от малки и местни дизайнери и марки. Но как да не изгорите, когато търсите нишови продукти? Прочетете отзивите и препоръките. Преди да купите от нов непознат за вас уебсайт, не трябва да забравяте да проверите отзивите на Facebook страницата му или в Google. Разгледайте колко фенове има и какво се говори за този електронен магазин в различни дискусионни форуми. Друга възможност е да попитате за любимия онлайн магазин на вашите приятели. Така ще си спестите притесненията за това какво ще получите или дали продуктът ще ви бъде доставен изобщо.

3. Интерфейсът и потребителското изживяване на онлайн магазина
Както физическите магазини, така и електронните имат определена структура и визия на своите уебсайтове. Особено сега, когато все повече хора пазаруват онлайн, компаниите инвестират все повече в подобряване и опростяване на своите уебсайтове. Ако случайно се окажете в електронен магазин, който има странна структура, предлага лоши снимки на продуктите, липсват етикети или сте намерили етикети на друг език, бъдете внимателни и се опитайте да избегнете пазаруването от там.

4. Информация за контакти и бизнес условия
Не можете да намерите допълнителна информация за електронния магазин? Адресът за контакт и детайлите трябва задължително да присъстват на всеки надежден уебсайт. Важно е да можете да откриете точно и ясно посочена информация, съобразно законовите изисквания, за краен срок за връщане на стоките, начин на връщане, както и възможности за плащане. Повечето електронни магазини предлагат няколко варианта (онлайн с карта, банков превод, наложен платеж), както и различни опции за доставка (поща, куриер и т.н.). Затова имайте едно наум, ако електронният магазин предлага само един от изброените методи.

5. Използвайте уеб платформи, които правят пазаруването ви по-лесно
Умните филтри помагат лесно да се ориентирате сред хиляди продукти, за да можете безопасно да купувате модни стоки от едно място и да се наслаждавате на следващото най-добро попълнение в гардероба си. Модната търсачка GLAMI.bg е един от най-добрите варианти за онези потребители, които искат да опростят онлайн пазаруването си, тъй като тя обединява продукти от стотици електронни магазини, от малки до големи модни играчи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X