Законодателство

Икономисти: ЕЦБ се нуждае от дигитално евро

Иван Гайдаров

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че може да се наложи да бъде създадено дигитално евро (CBDC - Central bank digital currency), за да се отговори на предизвикателството, поставено пред системата от призрака на "изкуствените валути", доминиращи в трансграничните плащания.

В годишния доклад на ЕЦБ за състоянието на еврото, наречен "Международната роля на еврото", икономистите Масимо Ферари и Арно Мел изразяват опасения от ръста на популярността на "изкуствените валути", поддържани от неназовани "чуждестранни технологични гиганти", което вероятно е скрита препратка към проекта Diem на Facebook.

"Ситуация, при която вътрешните и трансграничните плащания са доминирани от чуждестранни доставчици, включително чуждестранни технологични гиганти, които в бъдеще могат да предлагат изкуствени валути, би била притеснителна. Това не само би могло да застраши стабилността на финансовата система, но също така както физическите лица, така и търговците биха били уязвими за малък брой доминиращи доставчици със силна пазарна мощ", обясняват двамата.

ЕЦБ отдавна се притеснява от скока в популярността на т.нар. стабилни дигитални валути в Европа. Банката също така вече е искала от законодателите на ЕС право на вето по отношение на проекти като Diem coin на Facebook. Относно пускането на дигитално евро от ЕЦБ заявиха в началото на годината, че "ще отнеме доста време, за да се уверим, че е безопасно".

Друг доклад на Ферари и Мел - "CBDC и глобалните валути" - разглежда няколко сценария, при които необходимостта от пускане на дигитално евро няма да може да бъде неглижирана повече.

Икономистите подчертават необходимостта ЕЦБ да се конкурира с големите технологични компании за платежни инструменти, отбелязвайки, че обединяването на дигитално евро с допълнителни услуги може да бъде успешен подход за това.

"CBDC може да улесни дигитализацията на обмена на информация при плащания чрез електронни фактури, електронни разписки, електронна идентичност и електронен подпис, позволявайки на посредниците да предлагат услуги с по-висока добавена стойност и технологично съдържание на по-ниска цена", се казва в анализа, според който внедряването на дигиталното евро може да е необходимо и за подобряване на настоящата трансгранична платежна инфраструктура. Авторите отбелязват, че то може да премахне необходимостта от използване на чуждестранни валути за международни транзакции и да намали разходите, свързани с това, което от своя страна би "улеснило разширяването на глобалната електронна търговия".

Икономистите обаче подчертават, че анонимността трябва да бъде ограничена, за да има достатъчно информация за потребителите на CBDC и да се "изградят предпазни мерки" срещу злоупотреба със средства за финансиране на тероризма, трансгранични престъпни дейности и пране на пари.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X