Сигурност

Данни на пациенти от ирландски болници изтекоха в интернет след кибератака

Александър Главчев

В края на миналата седмица здравната служба на Ирландия (Health Service Executive - HSE) временно затвори за достъпа до компютърните си системи заради атака с криптовирус. Случаят бе описан като най-значимият по-рода си в историята на страната. Бе съобщено, че е поискан откуп за данните на организацията, който обаче няма да бъде платен в съответствие с възприетата държавна политика. Седмица по-късно обаче рансъмуер групата Conti започна да пуска интернет лични данни на пациенти.

По данни на Financial Times данните включват информация за 12 лица, едно от които е получило палиативни грижи и впоследствие е починало. Групата иска от HSE откуп в размер на 19,99 млн. долара.

В изявление, публикувано по-рано през седмицата, ирландското правителство заяви: "Тези атаки на рансъмуер са престъпления, които са подли, особено когато са насочени към критична здравна инфраструктура и чувствителни данни за пациентите. Значителното прекъсване на здравните услуги трябва да бъде осъдено, особено по това време. ... Всяко публично оповестяване на откраднати данни за пациенти е презрително. Съществува риск от злоупотреба с медицински и други данни на пациенти."

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X