Софтуер

Заради грешка антивирусът на Windows запълва твърди дискове с безполезни файлове

Александър Главчев

Антивирусът на Windows Defender, вграден в Microsoft Windows, започна да функционира неправилно и да създава милиони ненужни файлове на диска. Потребители на Reddit и членове на официалния форум на Microsoft започнаха да публикуват оплаквания на 29 април.

В едно от тях се споменават намерени200 хил. безполезни файла с размер до 1-2 KB в папката с антивируса на сървъра си, което по никакъв начин не е повлияло на работата на програмата. След известно време броят на файловете се е удвоил, а на друг сървър дори надхвърли 1 млн. И двете машини работят под Windows Server 2016. Друг потребител пък пише, че общият обем на файловете е десетки гигабайти.

Проблемът засегна само Windows Server 2016 и 2019 и по всичко личи, че вече е решен. Самият Defender пък се разпространява в пакет с продуктите на компанията и няма как да бъде декативиран без помощта на допълнителен софтуер.

Microsoft актуализира редовно решението си за сигурност чрез Windows Update. Идентифицираният от потребителите проблем засяга само една версия на антивируса - 1.1.18100.5. Компанията вече публикува ъпдейт (версия 1.1.18100.6), в която проблемът е решен. Можете да разберете коя инсталираната версия на софтуера в Центъра за сигурност на Microsoft Defender - в него трябва да кликнете върху "Опции" и да изберете "За приложението".

В дните докато това се случи обаче потребители излязоха с временни решения. Сред тях имаше скриптове, които премахват файловете в автоматичен режим. Предложени бяха няколко такива варианта.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X