Сигурност

Acronis обяви, че участва в доклад за киберзащита на Световния икономически форум

Александър Главчев

Швейцарско-сингапурската компания за киберзащита Acronis обяви, че е допринесла за провеждането на ново проучване на Световния икономически форум (WEF), организирано с цел борба с нарастващата киберпрестъпност в световен план. В него се предупреждава, че лошата киберсигурност е "ясна и настояща опасност". Acronis допринесе за създаването на доклада със своя опит и знания от работата си в областта на киберзащитата.

Новите принципи на Световния икономически форум за управление на киберриска разкриват, че бордовете на директорите трябва да играят по-активна роля в защитата на организацията от киберрискове. Създаден от WEF, Националната асоциация на корпоративните директори, Алианса за интернет сигурност и PwC, докладът е резултат от едногодишното сътрудничество за намиране на единен, глобален и трансграничен подход към киберриска.

Организациите навсякъде по света са изправени пред огромно увеличение на киберриска. Изследването на Acronis разкрива, че 31% от компаниите са обект на кибератака поне веднъж на ден - тенденция, която се очаква да нарастне, защото киберпрестъпниците използват изкуствения интелект и автоматизацията, за да увеличат сложността и ефективността на атаките. Също така, Acronis намери доказателства, че в повече от 1000 компании в световен мащаб е имало изтичане на данни след нападение от рансъмуер през 2020 г. - тенденция, която се очаква да се ускори в бъдеще.

Новите принципи за управление на борда в доклада за киберриска показват как директорите могат да подобрят своето разбиране за кибер рискове и бързо да го включат в планирането на цялостната стратегия на компаниите си.

"При липсата на базово разбиране и управление на киберриска на равнище борд на директорите, пропуските в сигурността се повишават, споделя Даниел Добриговски, началник на управлението на Центъра за киберсигурност на Световния икономически форум. Тези принципи предоставят така необходимите базови знания за директорите във всяка индустрия или географска област. Киберсигурността не е просто технологичен проблем. Това е икономически и стратегически въпрос, който е от решаващо значение в настоящата среда.

Със знанията и опита на Acronis и други лидери в киберсигурността, екипът, ръководен от експерти, идентифицира 6 принципа:
  • Киберсигурността е стратегически бизнес фактор;
  • Разбиране на икономическите двигатели и въздействието на киберриска;
  • Съгласуване управлението на киберриска с нуждите на бизнеса;
  • Гарантиране, че организационната политика подкрепя киберсигурността;
  • Включване на експертна политика по киберсигурност в управлението на борда;
  • Насърчаване на системната устойчивост и сътрудничество.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X