Сигурност

Хакери обявиха, че са криптирали данни на Acer и искат рекорден откуп

Александър Главчев

Кибер групировката REvil обяви, че е провела успешна атака срещу Acer Corporation, един от най-големите производители на потребителска електроника. В резултат са криптирани данни на компанията, за които се искат около 50 млн. долара.

На 18 март хакерите публикуваха финансови таблици, информация за банкови сметки и кореспонденция за доказателство на успешна според тях атака. От страна на Acer засега не са коментирали директно информацията, но съдейки по последното изявление на компанията може да се заключи, че нещо се случва:

"Acer постоянно наблюдава своите ИТ системи и повечето кибератаки са са успешно отразявани. Компании като нас са постоянно подложени на атака и ние съобщихме за неотдавнашни нестандартни ситуации, пред съответните органи за правоприлагане и защита на данните в няколко държави.

Ние непрекъснато подобряваме нашата инфраструктура за киберсигурност, за да защитим непрекъснатостта на бизнеса и цялостта на данните си. Призоваваме всички компании и организации да се придържат към дисциплините и най-добрите практики в областта на киберсигурността и да бъдат бдителни за всякакви аномалии в мрежовата активност."


На 22 март официалният акаунт на Acer в Twitter отговори на съобщение от потребител от Германия, че уебсайтът на компанията за обслужване на оборудването на компанията "е свален вече една седмица." Представителят на Acer потвърди, че поради временната липса на мрежови достъп, потребителите трябва да се обръщат са поддръжка по телефона.

Споменатата сума от 50 млн. долара вероятно ще постави рекорд. До момента най-големият подобен откуп е искан през май 2020 г. след атака срещу Grubman Shire Meiselas & Sacks - 42 млн. долара. От REvil заплашват, че ще удвоят сумата, ако тя не бъде платена в рамките на 8 дни.

От Engadget предполагат, че атаката да е осъществена чрез наскоро открита уязвимост в Micosoft Exchange. Въпреки че корекциите за нея вече са факт, актуализирането на уязвимите сървъри не се случва веднага.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X