Законодателство

Huawei и ZTE остават в "черния списък" на САЩ

Иван Гайдаров

Американската федерална комисия по комуникациите (FCC) публикува списък с пет доставчика на телекомуникационно и видео оборудване, които смята за неприемлив риск за националната сигурност. Без да е изненадващо за никого, в него отново попадат Huawei и ZTE.

Съгласно Закона за сигурните и надеждни комуникационни мрежи на САЩ, FCC е длъжна да поддържа база данни за компании, които смята, че представляват риск за страната и нейните граждани.

Освен ZTE и Huawei списъкът включва Hytera Communications, производителя на комплекти за видеонаблюдение Hangzhou Hikvision Digital Technology и този на охранителни камери Dahua Technology. Ограниченията обхващат оборудването за телекомуникации и видеонаблюдение, произведено от компаниите.

Това е поредният опит на администрацията в САЩ да принуди операторите да използват изключително одобрени доставчици в изграждането на своите мрежи, насочвайки съмненията си предимно към китайския пазар.

Други действия, насочени към Huawei, ZTE и др., включват и глобална кампания, която се опитва да убеди други държави да се присъединят към позициите на Вашингтон.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X