Сигурност

Китай иска да направи своята инициатива за сигурност на данните глобална

Иван Гайдаров

Лиу Лиехон, заместник-министър на Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай (MIIT), призова международните партньори да се присъединят към глобална инициатива за сигурност на данните, стартирана от страната през 2020 г., аргументирайки се, че сътрудничеството по стандартите е от ключово значение за напредъка на 5G в световен мащаб. Това той направи в рамките на изказването си по време на MWC SHANGHAI 2021.

На основната сцена Лиу добави, че страната е нетърпелива да "разработи 5G стандарта за киберсигурност", за да даде възможност за "оперативна съвместимост и взаимно признаване на технологиите, което да се превърне в мост за сътрудничество".

Правителствената глобална инициатива за сигурност на данните на Китай има за цел да обедини компаниите около общи принципи. Тя бе стартирана в отговор на усилията на САЩ да ограничи използването на оборудване на Huawei в глобален мащаб заради предполагаеми заплахи за сигурността. На този фон Лиу подчерта необходимостта от международно сътрудничество, "за да можем да се допълваме, да се насърчаваме и да подобряваме нивото на развитие на глобалния 5G".

Официалният представител отбеляза, че китайските оператори вече са построили 718 000 базови 5G станции, което представлява 70% от глобалните внедрения. Страната има повече от 200 милиона 5G абонати, като SA покритиеto вече достига до всички "градове на общинско ниво".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X