Законодателство

Нови ИКТ рестрикции ще струват до $20,2 млрд. на американския бизнес годишно

Иван Гайдаров

Министерството на търговията на САЩ предупреди, че нoви търговски политики, ограничаващина покупките на мрежови технологии и софтуер от определени страни, може да повлияе на 4,5 милиона бизнеса и да им струва до 20,2 милиарда долара всяка година. В свой доклад от ведомството заявяват, че подобни рестрикции "вероятно ще увеличат производствените разходи" за засегнатите компании, тъй като те "заместват с алтернативи с по-високи цени".

От министерството предупреждават също така за възможни "закъснения в завършването на проекти" поради необходимостта от преоценка и потенциална промяна на посоката на инвестициите, за да се избегнат ограничените компоненти. Очаква се малките предприятия да бъдат най-силно засегнати, като в доклада се отбелязва, че те "може да нямат еднаква способност да се справят с тежестите, както преки, така и непреки, възникващи от рестрикциите" и ще трябва или да поемат тези разходи, или "да ги прехвърлят на своите потребители под формата на по-високи цени ".

По отношение на ползите, от Министерството на търговията на САЩ посочват подобрената среда на информационна сигурност.

Новите политики трябва да влязат в сила на 22 март и ще ограничат ИКТ сделките на САЩ с Китай, Русия, Иран, Северна Корея, Куба и Венецуела.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X