Софтуер

Microsoft започна да премахва принудително Flash Player от Windows 10

Александър Главчев

Microsoft започна поетапно разпространение на актуализация за операционната система Windows 10, която окончателно премахва Adobe Flash Player. Пачът KB4577586 е част от набор от кумулативни актуализации, издадени в началото на февруари 2021 г. и е предназначена за Windows 10 версии 20H2, 2004 г. и по-стари.

Единствената задача на ъпдейта е да премахва компонентите на вече неподдържания софтуер за възпроизводство на анимации. Макар че формални е маркиран като незадължителен, той все пак се прилага автоматично.

Процесът отнема няколко минути и изисква рестарт на компютъра. Не е предвидена възможност за премахване на актуализацията. Въпреки това е е възможно връщане на функциите на Flash чрез предварително запаметена точка за възстановяване.

Важно е да се отбележи, че актуализацията има за цел да изчисти компонентите на Flash Player внедрени Windows. Тя не засяга други програми, инсталирани ръчно и използващи морално остарелия аофтуер на Adobe. Самата Adobe също полга усилия за извеждане на Flash от употреба. Компанията е заложила "бомба със закъснител" в изходния код на програмата - таймер който я прави неработоспособна след края на 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X