Законодателство

Qualcomm с опит да спре сделката Nvidia-Arm

Иван Гайдаров

Qualcomm се противопоставя на хода на Nvidia за придобиване на базираната във Великобритания компания за проектиране на чипове Arm за 40 млрд. долара, завеждайки възраженията си пред съответните регулатори в САЩ, Европа и Китай.

CNBC съобщава, че доводите на Qualcomm, представени пред Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), Европейската комисия, Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA) и Китайската държавна администрация за регулиране на пазара, включват опасенията, че Nvidia може да ограничи достъпа на конкурентите си до технологиите на Arm. В момента те са използвани както от Qualcomm, така и от Huawei, Apple, Samsung и Intel.

Обединеното кралство се обърна към конкурентите на Nvidia от полупроводниковата индустрия за тяхното мнение относно сделката, а по-късно тази година се очаква да започне и фактическото разследване на обстоятелствата около нея. То ще е фокусирано върху това дали Arm може да спре достъпа до своите технологии или да увеличи цените на лицензите си, ако сделката стане факт.

През декември 2020 г. The Telegraph съобщи, че FTC също е започнала процес на преглед около сделката Nvidia-Arm.

Опасенията на Qualcomm се споделят и от Huawei, за което Bloomberg съобщи през октомври 2020 г. Тогава доставчикът призова китайските регулатори или да отхвърлят окончателно сделката, или да наложат условия за осигуряване на непрекъснат достъп до технологиите на Arm от страна на останалите участници на пазара.

Когато обяви сделката, Nvidia обеща да запази независимостта на Arm и прогнозира, че може да са нужни повече от 18 месеца, за да бъдат получени всички необходими одобрения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X