Сигурност

"Мъртвият" Flash блокира ЖП мрежата в китайски град

Александър Главчев

Железопътната мрежа в китайския град Далян с 4,4 млн. души население бе изведена от строя за почти денонощие заради инструмента Flash, чиято поддръжка е прекратена от началото на годината. По данни на HotHardware вътрешният сайт за ЖП превози в града е използвал софтуера за публикуване на разписания и закупуване на билети.

Системата е излязла от строя на 12 януари 2021 г., като първият сигнал за неработещ сайт е постъпил в 8:15 сутринта, местно време. В този ден Adobe е стартирала задължително блокиране на уеб съдържание, използващо Flash. По този начин, без да иска, тя е саботирала работата на транспортната инфраструктура в града.

Причината за проблема е била бързо установена - таймер, вграден последната версия на Flash, който в полунощ по Гринуич е пректратил работата на софтуера. Възстановяването на системата е включвало инсталиране на по-стари версии, в които все още не е бил вграден въпросният таймер.

Проблемът е бил напълно разрешен едва до 4:30 сутринта на 13 януари 2021 г. Няма информация дали системата прехвърлена към по-стара версия на Flash или към система, независеща от вече пенсионираната технология на Adobe.

От далянското ЖП депо излязоха с изявление за ограничен проблем, засегнал само новоинсталирани компютри. Допълва се, че проблемът не е засегнал диспетчеризацията на влаковете, които са продължили да се движат по разписание.

Междувременно, персоналът отговарящ за ИТ системата е имал години за подготовка. Още през 2015 г. Adobe започна да приканва уебмастърите и разработчиците на браузъри да се отказват от Flash в полза на по-надеждна алтернатива - HTML5, а през юни 2017 г. публично обяви намерението спре да поддържа технологията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X