Сигурност

Разходите за киберсигурност ще нараснат с 20% през 2021 г.

Владимир Владков

Само седмици преди края на 2020 г. хакери успяха да пробият системите на софтуерния доставчик SolarWinds, като директно заразиха софтуера Orion на компанията, както и редица месни, щатски и федерални агенции в САЩ. Частни компании като Microsoft също са били изложени на зловредния код.

На базата на документи до Комисията по ценни книжа (SEC), изпратени от SolarWinds, става ясно, че около 18 000 от нейните потребители са инсталирали обновления на софтуера, заразени с троянски кон. Това е довело до мащабно търсене вътре в корпоративните мрежи и продължаващи проверки, които да предотвратят втора вълна на заразяване.

Според данни от проучване, анализирани и публикувани от финландския уеб сайт Sijoitusrahastot, опитите за хакване като този принуждават компаниите да увеличат своите разходи за киберсигурност с 20% през 2021 г. От общо $40.8 милиарда през 2019 г., общите инвестиции в решения за киберсигурност през 2020 г. са $43.1 милиарда. Очаква се те да достигнат $51.7 млрд. през 2021 г.

Според анализ на Markets and Markets, глобалният пазар за киберсигурност ще се увеличи от $152.71 млрд. през 2018 г. до $248.26 млрд. през 2023 г. Това означава средногодишен темп на растеж за периода (CAGR) от 10.6%.

Освен от злонамерен софтуер, софтуерът за киберсигурност защитава също мрежи, хардуер и информационни системи от други видове кибератаки.

Прогнозите сочат, че Северна Америка ще има най-голям дял заради присъствието на много ключови играчи и технологични региони в региона. На второ място е Европа, следвана от Азия и Тихоокеанския регион.
Има множество фактори, които стимулират зашеметяващия растеж на пазара на киберсигурност в регионите. Те включват повишената сложност на кибератаките, бързото икономическо развитие, нарастването на решения, базирани на облака, както и масовото навлизане на смартфони в бизнеса и потребителския сегмент.

Докладът на Gartner посочва, че разходите за информационни сигурност ще достигнат $128.8 милиарда през 2020 г. Освен неотдавнашните хакерски пробиви пандемията от коронавирус доведе до рязко нарастване на търсенето в области като технологии за дистанционна работа и внедряване на облачни модели. Услугите за сигурност "глътнаха" голяма част от разходите, следвани от защита на инфраструктурата и оборудване за мрежова сигурност.
Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X