Сигурност

Microsoft, McAfee и 17 други компании създават група за реакция при рансъмуер

Мария Динкова

Рансъмуер атаките могат да доведат до сериозни трудности за компаниите и до прекъсване на дейността. Те често са причина за липсата на достъп до мрежите на болници, училища и градските власти. За да помогнат при справянето с тези предизвикателства Microsoft, McAfee и още 17 технологични компании, фирми за сигурност и не-правителствени организации обявиха създаването на Ransomware Task Force, пише Engadget.

Жертвите на атаките, искащи откуп, често се обръщат към експертите по сигурност за помощ. Независимите специалисти обаче могат да предложат много различни решения и съвети. В тази връзка новата група се надява да създаде стандартизирана рамка за реакция при подобни кибернападения, която да е базирана на индустриален консенсус.

Според Института за сигурност и технологии, който също е член на новата организация, групата ще оценява настоящите отговори на рансъмуер, идентифицирайки пропуските при съществуващите подходи и разработвайки карта на конкретни цели и изпълними задачи за лидерите.

Повече подробности по отношение на Ransomware Task Force и тяхната работа ще бъдат обявени следващия месец, включително всички членове. Уебсайтът на групата също ще стартира през януари. Очаква се първият набор от стандартизирани насоки за справяне с рансъмуер, които са одобрени от коалицията, да се появят до пролетта.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X