Сигурност

Cisco: Интеграцията е най-важният фактор при информационната сигурност

Александър Главчев

Проучване на киберопасностите през идната година публикува Cisco. Документът, озаглавен 2021 Security Outcomes Study, предназначен да помогне на специалистите по информационна сигурност да изберат посоката на развитие на своите отдели. В проучването са участвали 4800 специалисти по киберсигурност, информационни технологии и поверителност от 25 държави.

Проучването показа, че ключът към успеха в киберсигурността не е да се спира с развитието в насока. Отчита се, че средно програмите, които включват проактивни актуализации, са с 12,7% по-голяма вероятност да постигнат цялостен успех в предпазването от атаки. За съжаление не всяка компания разполага с необходимия бюджет и опит да организира минимално необходимата защита. Според анализаторите тук може да помогне миграция към облака и използването на SaaS продукти за защита. Абонаментните решения за киберсигурност са предлагат лесно инсталиране и интегриране, а автоматичните актуализации поддържат технологията актуална без допълнителни разходи или усилия.

Важен фактор за успешното осигурявани на киберсигурност е добре интегрираният стек от технологии, считат още от Cisco. Това влияе положително на почти всички анализирани параметри, като увеличава вероятността за цялостен успех средно с 10,5%. Подчертава се още, че интеграцията помага за привличането и задържането на таланти - екипите за киберсигурност предпочитат да работят с модерни технологии.

Интеграцията се посочва и като на най-важен фактор за формиране на култура на киберсигурност за цялата организация. Инвестирането в гъвкави и добре функциониращи технологии е за предпочитане пред традиционните обучения, които често не са свързани с позитивна култура.

Простото познаване на потенциалните рискове обикновено не води до общ успех. Според анализаторите, макар че това да звучи изненадващо, осигуряването на ИТ безопасност е свързано по-скоро с цялостен анализ на заплахите и програмите за управление на инциденти, както и способността да се минимизират рисковете и да се отстраняват последствия от атаки и пробиви. Навременното реагиране на инциденти и точното идентифициране на заплахите са в по-голяма степен се свързат с търсения цялостен успех в сферата на киберсигурността.

"Специалистите по киберсигурност трябва да вземат информирани решения бързо. Често обаче те разполагат с разнообразни инструменти от различни доставчици, които взаимодействат помежду си само след отделяне на значителни усилия и време. Оттук са и сложността, разходите и неефективността, посочва Майк Ханли, директор по информационна сигурност в Cisco. Проучването Cisco 2021 Security Outcomes Study помага да приоритизирате процедурите, които защитават и развиват вашия бизнес. Успешната киберсигурност е възможна дори при непрекъснато променящи се заплахи и свиващи се бюджети."

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X