Сигурност

Kaspersky спира да обработва данни в Русия

Владимир Владков

Доставчикът на решения за киберсигурност мести изцяло дейността си в Швейцария

Kaspersky постигна нов етап в текущата си глобалната си инициатива за прозрачност (GTI), като завърши напълно преместването на своите дейности по съхранение и обработка на данни от Русия в Швейцария като кулминация на тригодишен процес. Компанията за киберсигурност, създадена в Москва през 1997 г., създаде своята програма GTI през 2017 г., след като се изправи срещу забрана за използването на нейния софтуер в правителствените системи на САЩ и заради твърдения, че злонамерени участници са използвали антивирусния софтуер за търсене на класифицирани материали.

Програмата има за цел да "внедри нов подход в индустрията за киберсигурност, основан на по-голяма прозрачност и отчетност", като ангажира общността на специалистите по сигурност и външните заинтересовани страни при валидирането и проверката на надеждността на нейните продукти, процеси и операции. Наред с други неща, компанията пусна и изходния код на своя софтуер, прие оценки и одити от трети страни и осигури сертифициране по ISO 27001 на своите услуги за данни.

Преместването на дейностите по обработка и съхранение на данни извън Русия и в швейцарската юрисдикция допълва други премествания, подкрепящи бизнеса й в Азия и Тихоокеанския регион. Занапред данните, свързани с клиентските заплахи, споделени с Kaspersky, базирани в Европа, САЩ и Канада, ще бъдат обработвани в два центъра за данни в Цюрих - включително подозрителни или неизвестни досега злонамерени файлове, изпратени от нейните продукти до Kaspersky Security Network за автоматичен анализ.

"Откакто обявихме нашата глобална инициатива за прозрачност с редица смели стъпки, включително обработка на данни и преместване на съхранение, Kaspersky не само потвърди ангажимента си да бъде доверен партньор, но и изпреварва очакванията от пазара и на регулаторите", каза основателят на компанията и главен изпълнителен директор Евгени Касперски.

Също така клиентите на Kaspersky в САЩ и Канада вече могат да получат достъп до нов Северноамерикански център за прозрачност, който официално беше открит в Ню Брунсуик, Канада. Той е разработен заедно с канадската асоциация CyberNB, секторен орган, който насърчава ангажираността и сътрудничеството между частния сектор, правителството и академичните среди.

Канадското съоръжение ще бъде петият подобен Център за прозрачност, допълващ разположените в Куала Лумпур, Мадрид, Сао Пауло и Цюрих, като ще предложи на клиентите и партньорите на Kaspersky възможност да прегледат изходния код и да научат повече за продуктите, инженеринга и практиките за обработка на данни. Понастоящем това се прави дистанционно, тъй като пандемията Covid-19 ограничава пътуванията и достъпа.

Kaspersky планира да предостави на клиентите и партньорите си подобрен достъп, за да изпробват контролите за сигурност на данните и директен достъп до практиките за управление на данни за собствено проучване и преглед. Kaspersky заяви, че работата му с общността на специалистите по сигурността за приоритизиране на прозрачността и отчетността ще продължи и в бъдеще, като се позовава на постоянната си подкрепа за Женевския диалог за отговорно поведение в киберпространството.

"Основното ни убеждение е, че чрез съвместни усилия на много заинтересовани страни ние сме в състояние да повишим доверието в технологиите", се казва в изявление на компанията до медиите. - Следователно можем да гарантираме, че цифровото бъдеще - киберсигурно и киберустойчиво - не е "страшно неизвестно", а място с безкрайни възможности за растеж и просперитет."

Снимка на Steve Buissinne от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X