Сигурност

Великобритания засилва контрола над сливанията и придобиванията

Иван Гайдаров

Великобритания е все по-близо до публикуването на законопроект за националната сигурност и инвестициите, целящ да затегне регулациите, свързани с чуждестранните инвестиции в критична инфраструктура и отбранителна индустрия. Предложението идва в момент на засилена политическа загриженост около китайската собственост в ключови части на икономиката. Едновременно с това, пандемията от коронавирус също разкри зависимостта на страната от чуждестранни доставчици по отношение на редица критични стоки и услуги.

Законопроектът може да бъде публикуван за обсъждане и да бъде разгледан на първо четене по-късно тази седмица, а процедурата да бъде завършена в рамките на следващата. Новото законодателство ще дава "правомощия за намаляване на рисковете за националната сигурност чрез добавяне на различни условия или директно блокиране на сделки за придобивания и финансови транзакции".

Понастоящем законодателството на Великобритания позволява намеса в сравнително малко случаи, а и системата определено се използва значително по-рядко, отколкото в други европейски страни и САЩ.

Все по-голям брой поддръжници на консерваторите на Острова искат правила, затрудняващи китайските компании да изкупуват стратегически британски компании. Сега те предприемат следващия си ход, след като вече успешно принудиха правителството да наложи забрана за присъствието на технологии на Huawei в 5G мрежите на страната след 2027 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X