Законодателство

Huawei обвинява Румъния и Полша за нарушаване на законодателството на ЕС

Иван Гайдаров

Китайският доставчик на телекомуникационни услуги Huawei оспорва законосъобразността на законопроектите за сигурност в Полша и Румъния от гледна точка на европейските изисквания. Компанията смята да се възползва от възможността, вървяща ръка за ръка с европейското членство, Брюксел да може да се намесва в националните законодателства. За целта от Huawei са изпратили писмо до изпълнителния вицепрезидент на ЕК - Маргрет Вестагер - със запитване дали проектозаконите за 5G сигурност, предлагани в момента в Полша и Румъния, не противоречат на законодателството на блока.

Според публикация в Politico писмото на Huawei обхваща част от територията, засегната и в жалба срещу Естония, а именно, че националното законодателство противоречи на това на ЕС срещу дискриминацията въз основа на националност. Освен това от китайския доставчик въвеждат нова ос на обвинения - че въпросните страни позволяват на САЩ да диктува вътрешните им законотворчески процеси.

По-конкретно - Huawei посочва меморандуми, подписани между двете държави (Румъния и Полша) и САЩ по въпроса за сигурността на мрежите. "По съществото с Меморандума за разбирателство Румъния и Полша предпочитат приоритетите на националната сигурност на САЩ пред политиките на ЕС", смятат от Huawei.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X