Законодателство

Официално обвинение за Apple заради злоупотреба с монополно положение

Иван Гайдаров

Apple беше официално обвинена в задушаване на конкуренцията в гейминг индустрията за iOS устройства, като ограничава достъпа до услуги, предоставяни от конкурентни платформи, и налага по-високи цени в абонаментната си услуга за игри Apple Arcade, съобщава Bloomberg.

В жалбата, подадена в американския федерален съд, се твърди, че компанията монополизира пазара, като не позволява на потребителите да изтеглят услуги на компании като Microsoft, Google и Facebook, след като през септември 2019 г. представи своя собствена услуга, отбелязва медията.

В резултат на това потребителите са имали ограничени възможности за избор и е трябвало да платят по-високи цени за използване на Apple Arcade, вместо да могат да изберат алтернативна услуга.

Apple блокира платформи като облачната услуга за Xbox на Microsoft xCloud и Google Stadia по-рано тази година, защитавайки хода си със своята политика, която изисква игрите да се подават поотделно и да се преглеждат индивидуално, вместо множество заглавия да бъдат пакетирани в рамките на една услуга.

В опит да намали натиска, в края на август Apple обяви, че ще позволи на разработчиците да предлагат промени в правилата на AppStore и да подават обжалвания, ако се прецени, че техните приложения нарушават правилата на пазара за приложения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X