Законодателство

Потребителите от ЕС може да останат без Facebook?

Иван Гайдаров

Европейски съд наскоро постанови, че прехвърлянето на данни в САЩ противоречи на правилата на GDPR, но от Facebook не виждат как могат да продължат дейността си в ЕС без това.

Подобно на много други американски интернет гиганти, Facebook базира европейските си операции в Ирландия. След решението на съда, ирландската Комисия за защита на данните (DPC) приветства тази позиция и призова Facebook да спре да прехвърля данните на европейските потребители в САЩ. В отговор ръководителят на звеното за защита на данните и поверителността за Facebook в Ирландия, Ивон Кънейн, е подала молба за съдебен контрол на решението, както и писмени показания в нейна подкрепа.

В него Кънейн отбелязва, че е била изненадана от предварителния проект на решение на DPC, че прехвърлянето на данни трябва да бъде преустановено, като добавя, че е получила само три седмици, за да даде отговор по предварителното решение. Тя дори обвини DPC заради комуникационните неуредици.

Около случая има още много проблемни казуси, свързани с процедурите и тайминга, в това число и много въпроси, един от които е дали останалите американски интернет компании получават същото отношение.

"Всъщност, в случай че заявителят (в този казус Facebook) е бил обект на пълно спиране на правото да прехвърля данни на потребителите в САЩ, както постановява решението, не е ясно как при тези обстоятелства той би могъл да продължи да предоставя услугите си в ЕС", категорична е тя.

Това твърдение е последвано от поредица примери, в които подробно се описват апокалиптичните последици за държавите от ЕС. Според Кънейн съдът трябва да преосмисли решението си. Остава да видим дали това ще се случи. В противен случай това би могло да се превърне в много интересен казус.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X