Законодателство

Южна Корея разследва Google за злоупотреба с пазарно положение

Иван Гайдаров

Антимонополният орган на Южна Корея - Fair Trade Commission (FTC) - е поредното звено в глобален мащаб, което стартира разследване, фокусирано върху състоянието на конкуренцията при магазините за приложения и пазарите на мобилни операционни системи. Обект на разследването е Google, а подозренията са насочени към евентуална злоупотреба с доминираща пазарна позиция, съобщава The Korea Herald.

Този ход е следствие от настояването на Google разработчиците да използват нейната вътрешна система за разплащания в приложенията си, от която интернет гигантът си удържа 30%. Разработчиците категорично се противопоставят на изискването.

Председателят на FTC Джо Сун-ук коментира, че агенцията смята, че този проблем е породен от липсата на конкуренция на пазара на мобилни операционни системи, като отбелязва, че внимателно следи как новото изискване на Google влияе върху "благосъстоянието на потребителите", посочва изданието.

Продажбите на Play Store представляват 63,4% от общите приходи на пазара на приложения в Южна Корея през 2019 г., докато Android OS има пазарен дял от над 70%, съобщава още The Korea Herald.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X