Бизнес

Samsung реши да скъса с Huawei заради санкциите на САЩ

Владимир Владков

Корейските производители на компоненти Samsung и SK Hynix ще бъдат принудени да спрат да доставят продукти на Huawei от 15 септември, освен ако не получат специален лиценз от САЩ.

Въпреки че южнокорейските медии отдавна съобщават за това, крайният срок за прекъсване на доставките за Huawei беше определен от последния етап на американските ограничения, обявени миналия месец. Така Samsung и SK Hynix са в същата позиция като Mediatek, като източноазиатски компании са принудени да молят за разрешение от САЩ да продължат бизнеса си с Huawei.

Според публикациите корейските компании са поискали разрешение от Бюрото по промишленост и сигурност (BIS), но няма индикации, че са получили отговор. Тъй като е трудно да си представим какъвто и да е технологичен производствен процес, който да не използва американски продукти или интелектуална собственост на даден етап, BIS ще противоречи на собствените си заповеди, ако издаде това разрешение.

В една от публикациите се твърди също, че Samsung е спечелила голяма сделка за производството на 5G чипове Snapdragon на Qualcomm от по-нисък клас, като част от усилията за разширяване на клиентската си база в Китай. По някакъв начин ограниченията на САЩ изглежда не засягат други големи китайски доставчици на смартфони, но тъй като САЩ очевидно обмисля следващ ход срещу SMIC, изглежда вероятно, че обхватът на този кръстоносен поход вероятно ще продължи да се разширява.

Китай не отговаря гласовито на американската атака, ограничавайки се до спорадични протести. Но сега медиите масово съобщават, че китайското правителство е пуснало нов набор от глобални насоки за технологични компании. Това изглежда е пряк отговор на кампанията на САЩ "Чиста мрежа", която има за цел да окаже натиск върху нейните съюзници да премахнат всякакви "следи" от Huawei и ZTE от своите мрежи.

"Важно е да се разработи набор от международни правила за сигурността на данните", заяви китайският външен министър Уанг Юи при старта на глобалната инициатива за сигурност на данните. "Определена държава продължава да отправя безпочвени обвинения срещу други в името на "чиста мрежа" и използва сигурността като претекст, за да преследва предприятия от други държави, които имат конкурентно предимство. На такива явни актове на тормоз трябва да се противопоставим."

Ескалацията явно се засилва. Неприятно е, но в края на годината прогнозите сочеха, че "балканизирането" на световната технологична индустрия ще бъде ключова тенденция тази година. До каква степен действията на САЩ срещу Китай и неговите компании са просто форма на геополитически преговори, е неясно, но няма признаци Китай да дава основание. В момента Китай се справя добре с международната изолация, но в тази сага със сигурност ще има още много обрати.

Снимка на Tony-Media в pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X