Законодателство

Huawei загуби знакови патентни дела във Великобритания

Иван Гайдаров

Няколко дълго проточили се съдебни спорове между Huawei и няколко притежатели на патенти стигнаха до своя край, създавайки глобален прецедент.

Случаите на Unwired Planet срещу Huawei и Conversant Wireless срещу Huawei и ZTE бяха заведени във Върховния съд на Обединеното кралство като обжалвания, след като по-ниска инстанция се произнесе срещу китайските доставчици през 2017 г. Информацията по делата не е много, но в общи линии става дума за тарифните възнаграждения за стандартните основни патенти и къде се прилагат те. Решението дава възможност на съдилищата във Великобритания да определят глобални FRAND стандарти.

"Най-важното е, че това решение ще даде възможност на притежателите на патенти да настояват производители като Huawei да трябва да придобиват глобални лицензи, покриващи всичките им портфейли", се казва в позицията на Unwired и Conversant. В противен случай компаниите могат да загубят достъпа си до британския пазар.

"Практическият ефект е, че производителите няма да могат да принуждават притежателите на патенти да доказват своето притежание във всяка една юрисдикция в света. Подобно задължение е практически и икономически ограничаващо за по-малките компании, а изпълнителите, които нарушават патентите, ще имат стимул да продължат да ги нарушават", категорични са още от двете организации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X